Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

IJmuidenaren zien een 'Irma Sluis' niet zitten: "Liever vernoemen naar iemand uit de regio"

8 juli 2020, 16.19 uur · Aangepast 8 juli 2020, 16.47 uur · Door Redactie

IJMUIDEN - Aan de oproep van de gemeente Velsen en Rijkswaterstaat om een naam te verzinnen voor de nieuwe zeesluis in IJmuiden, is flink gehoor gegeven. Onder de ruim 1.200 inzendingen zitten de meest uiteenlopende namen. Spoileralert: de Irma Sluis wordt het niet. 

Irma Sluis blijkt populaire naam voor nieuwe zeesluis in IJmuiden - ANP

"We zijn heel erg enthousiast over het feit dat iedereen zo leuk meedoet", vertelt Ellen Mulder van de gemeente Velsen opgetogen. "De Waterreus, Sluisjes McSluisface of simpelweg De IJmuidersluis", somt ze aantal namen op.

De Irma Sluis

Opvallend vaak wordt de naam van de Haagse gebarentolk Irma Sluis genoemd. Ze kreeg landelijke bekendheid toen ze de persconferenties van premier Rutte en minister De Jonge vertaalde voor doven en slechthorenden. 

Toch valt deze naam bij voorbaat al af: "De regel is dat als de sluis naar een persoon wordt vernoemd, hij of zij al tien jaar dood moet zijn. Zij gaat het dus helaas niet worden", verklaart Mulder. 

En dat is maar goed ook. IJmuidenaren zien een Irma Sluis namelijk niet zitten, blijkt uit een korte rondgang van NH Radio in de havenstad. "Het zou logischer zijn als we de sluis vernoemen naar iemand uit de regio", vertelt een voorbijganger. "Irma wie?", vraagt een ander zich af. "Misschien de IJmuider Parel", oppert een ander. "Of de Tatasluis, dat heeft internationale allure", stelt nog iemand anders voor. 

Grootste

Wie zelf nog een goede sluisnaam heeft, kan deze tot 4 augustus inzenden. De burgemeester en wethouders van Velsen zullen de uiteindelijke naam kiezen. 

De sluis zal begin 2022 in gebruik genomen worden en is dan de grootste van de wereld.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]