Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Schrijfster Conny Braam wil erkenning voor kanaalgravers: "Vernoem de nieuwe zeesluis naar ze"

3 augustus 2020, 19.20 uur · Aangepast 24 november 2020, 16.08 uur · Door Nicolai Brannan

IJMUIDEN - Een naam voor de nieuwe zeesluis en de verplaatsing van het beeld 'de kanaalgravers' moet ervoor zorgen dat de gravers van het Noordzeekanaal meer erkenning krijgen. Althans, dat vindt IJmuidenaar en bekende schrijfster Conny Braam. "Alles is al vernoemd naar hotemetoten, maar nooit naar de harde werkers die IJmuiden hebben mogelijk gemaakt", vertelt ze tegen NH Nieuws.

NH Nieuws

Conny doelt met de harde werkers op de arbeiders die in de 19e eeuw met de hand ruim zeven kilometer hebben uitgegraven. Het Noordzeekanaal, verder ontstaan door de inpoldering en het bouwen van dijken, wordt in 1876 opgeleverd als een 21 kilometer lange verbinding tussen Amsterdam en de Noordzee. 

Polderjongens

De arbeiders hebben volgens Conny nooit de erkenning gekregen. Met een nieuwe naam voor de nieuwe zeesluis in IJmuiden, maar ook het verplaatsen van het beeld bij de pont tussen IJmuiden en Beverwijk zou dit wel het geval zijn. 

"Ik vind dat de sluis vernoemd moet worden de kanaalgravers of polderjongens", aldus Conny. Meer mensen denken er zo over. "Die mensen werkten van 's morgens vroeg tot 's avonds laat", zegt een IJmuidenaar die vlakbij de nieuwe zeesluis woont.

Tekst gaat door onder de video.

IJmuiden wil erkenning voor kanaalgravers: "Vernoem de nieuwe zeesluis naar ze" / NH Nieuws - NH Nieuws

In IJmuiden wordt sinds 2016 gewerkt aan de grootste zeesluis ter wereld. Nu het einde van de werkzaamheden van de zeesluis in zicht komt, moet er een naam bedacht worden voor deze sluis.

Megaschepen

De nieuwe sluis moet ruimte bieden aan de steeds groter wordende zeeschepen en wordt vijfhonderd meter lang, zeventig meter breed en achttien meter diep. Als alles naar schema verloopt varen volgens Rijkswaterstaat de eerste schepen begin 2022 door de nieuwe zeesluis. 

De gemeente schreef een prijsvraag uit waarbij iedereen een nieuwe naam mag opsturen. Zo werden namen als 'Irma Sluis', vernoemd naar de doventolk van de corona-persconferenties, maar ook namen als Jan Bonekampsluis, Cornelis Vreeswijksluis of de Breesaapsluis genoemd. 

Namen voor de nieuwe zeesluis kunnen tot morgen worden ingestuurd. Uiteindelijk kiest het college van burgemeester en wethouders van Velsen uit een top 5 de nieuwe naam.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.