Ga naar Content
Alkmaar

Elisah na loodzware levensreddende operatie: "Ik kan weer ademen"

24 november 2020, 20.00 uur · Aangepast 24 november 2020, 22.14 uur
Door: Maaike Polder & Yelle Tieleman · Foto: Foto: Hans Binnewijzend

HEILOO - "Ik kan het nog steeds bijna niet geloven dat ik nu aan de andere kant van een operatie zit. Ik leef nog." Tien weken na een zware en riskante operatie aan haar hoofd en nekwervels is Elisah Binnewijzend thuis aan het herstellen. Jarenlang bracht ze door in bed door een zeldzame neurologische aandoening waardoor ze meer en meer lichamelijke klachten kreeg, maar niemand haar kon vertellen wat ze had. 

Elisah "Ik zou een gat in de lucht willen springen" - Foto:

Elisah zit opgesloten in haar appartement in Heiloo. Vanwege corona durft ze de deur nog niet uit. Ze moet veel rust houden en heel erg wennen aan het gevoel dat ze haar hoofd niet meer kan draaien doordat de nekwervels zijn vastgezet. "Ik kan nu goed ademen. Dat voelt al zo heerlijk. Als ik het kon, zou ik een gat in de lucht springen."   

Altijd hoofdpijn

Zo lang als Elisah zich herinnert heeft ze last van haar hoofd en nek. "Toen ze klein was merkten we al dat er iets mis was, maar ondanks bezoeken aan artsen kwamen er niet achter wat haar mankeerde", vertelden haar ouders Janny en Hans vorig jaar in een reportage bij NH Nieuws. "Elisah had altijd hoofdpijn en die vreselijke pijn in haar nek." 

De klachten worden van kwaad tot erger en als jonge vrouw brengt Elisah de afgelopen jaren grotendeels door in bed of op de bank. Haar hoofd ondersteund door een nekkraag en met een zonnebril op tegen het licht. Normale lichaamsfuncties werken niet meer en zelfs praten gaat moeizaam. Haar hoofd voelt alsof het er ieder moment af kan vallen. "Als een meloen op een tandenstoker", beschrijft ze het zelf.     

Elisah voor de operatie met haar moeder - Foto: Foto: Hans Binnewijzend

Twee jaar geleden lijkt een stamceltherapie in Duitsland nog haar enige redding. Via crowdfunding probeert ze het geld voor deze behandeling bijeen te krijgen. Voordat het zover is, komt ze erachter dat een zittende MRI-scan in Engeland tot de mogelijkheden behoort.  Daaruit wordt eindelijk zichtbaar wat de oorzaak is van de pijn en klachten.  

Uit de scan blijkt dat ze lijdt aan een zeldzame neurologische aandoening die ertoe leidt dat haar nekwervels extreem instabiel zijn en alle kanten op wiebelen. Als gevolg daarvan zijn de kleine hersenen helemaal verzakt. Geen stamcelbehandeling, maar een nog veel duurdere operatie in Amerika of Barcelona waarbij haar nek wordt vastgezet, kan haar helpen.

"Ik ben de mensen die mij hebben gesteund zo dankbaar, dat is niet in woorden uit te drukken"

Elisah Binnewijzend

In augustus heeft Elisah de benodigde ton voor deze operatie bij elkaar en kan ze eindelijk worden geholpen. De ingreep duurt zeven uur en is risicovol, maar ze gaat ervoor. 

Horror

"De operatie duurde 7 uur en ik heb daarna 48 uur op de intensive care gelegen. Ik kon van tevoren niet inschatten hoe heftig dat zou zijn. De eerste vijf dagen waren echt horror." Inmiddels is ze tien weken verder.

Na twee dagen van de IC af - Foto: Foto: Hans Binnewijzend

"Eerst overheerste het gevoel dat ik nooit zou kunnen wennen aan mijn vastzittende nek. Als ik ga liggen moet ik ervoor zorgen dat het precies recht ligt.  Maar gelukkig gaat het sinds twee weken beter en voelt het allemaal al wat natuurlijker." Spijt van de ingrijpende operatie heeft ze dan ook niet. "De voordelen zijn nu al veel groter dan het nadeel."    

Elisah beseft goed dat ze nog een lange weg te gaan heeft. "Het herstel van de operatie kan wel twee jaar duren en er is nog een operatie nodig aan een hernia in mijn rug."  Toch blijft ze optimistisch. 

Voor de operatie droomde ze van alledaagse dingen zoals winkelen en eten koken voor haar man. "Het is nog steeds heel onwerkelijk dat ik dat straks kan. Misschien krijg ik ooit wel een hond. Ik heb zo lang op een operatie gewacht dat ik nu bijna niet kan geloven dat het achter de rug is. Ik ben de mensen die mij hebben gesteund zo dankbaar, dat is niet in woorden uit te drukken. Dat het voorbij is en dat ik kan werken aan herstel is echt ongelooflijk."

Vorig jaar maakte NH Nieuws een reportage over Elisah:

Crowdfunding voor levensreddende operatie Elisah - NH Nieuws / Carolien Hensbergen

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]