Start van hoofdcontent

IJMUIDEN

nl

Velsen 'wint' strijd om wapenstok: "Maakt de stad veiliger"

20 november 2020, 20.30 uur · Aangepast 20 november 2020, 21.42 uur · Door Dennis Mantz

IJMUIDEN - Handhavers van de gemeente Velsen kunnen vanaf januari beter hun werk uitvoeren. Dat is de overtuiging van burgemeester Frank Dales. Velsen is een van de tien gemeenten die deelneemt aan de landelijke wapenstokproef van minister Ferdinand Grapperhaus, die deelnemende handhavers voorziet van een korte wapenstok. "Velsen wordt hiermee veiliger."

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

Burgemeester Frank Dales kijkt uit over het Kleine Strand in IJmuiden aan Zee. Het is de plek waar vier van 'zijn' handhavers op Hemelvaartsdag bruut werden belaagd en mishandeld door een groep jongeren. Een van de boa's verloor zelfs tanden door een harde klap op zijn acherhoofd. "Zij hadden die dag helemaal niets om zich te verdedigen", blikt Dales terug. "Na het vragen van politie-assistentie kwam er een agent hier het strand op en die hoefde eigenlijk alleen maar zijn stok in de lucht te houden; iedereen rende weg."

Handhavers spraken de burgemeester dezelfde avond er over aan. "Ze zeiden tegen me: als ik een stok had gehad, dan was het misschien wel helemaal niet gebeurd."

Tekst gaat verder onder de video.

Handhavers Velsen straks met wapenstok straat op - NH Nieuws

Na alle commotie zette de burgemeester zich met een lobby in om de handhavers beter te beschermen. Toen minister Grapperhaus liet weten een proef te willen starten met 'slechts' tien gemeenten, was het nog wel even spannend of het zou gaan lukken. "Ik hoorde van veel burgemeesters dat ze mee wilden doen. Het is vandaag koud, maar vanbinnen heb ik een warm gevoel. Ik ben er trots op dat het gelukt is en we de deelname met de gemeente Velsen hebben weten binnen te halen. Makkelijk was het niet."

Lichamelijk zijn de mishandelde handhavers de klappen inmiddels te boven. Niettemin laat het incident mentaal nog altijd zijn sporen na, zo vertelt Dales in de onderstaande video.

Tekst gaat verder onder de video.

Dales over gevolgen mishandelingen - NH Nieuws

Ruud Kuis, voorzitter van de Nederlandse Boa Bond, laat weten verheugd te zijn met de ontwikkelingen, maar vindt dat ook pepperspray moet worden toegevoegd aan de uitrusting. "We vinden dat als je moet handhaven je de juiste uitrusting nodig hebt. Met een wapenstok kun je mensen op afstand houden. En met pepperspray kun je iemand die door het lint gaat, op relatief eenvoudige wijze, onder controle krijgen. Een onschuldig middel, waarbij mensen er geen blijvend letsel aan overhouden."

Behalve Velsen doen ook gemeenten als Amsterdam, Zandvoort, Capelle aan den IJssel, Hoorn en Leeuwarden aan de proef met de wapenstok mee.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]