Start van hoofdcontent

IJMUIDEN

nl

Gebiedsverbod voor 17-jarige verdachte van mishandeling boa's IJmuiden

30 mei 2020, 17.23 uur · Aangepast 30 mei 2020, 17.33 uur · Door Redactie

IJMUIDEN - Burgemeester Frank Dales van de gemeente Velsen heeft vandaag een gebiedsverbod opgelegd aan een 17-jarige IJmuidenaar die wordt verdacht van mishandeling van handhavers op Hemelvaartsdag in IJmuiden. 

NieuwsFoto / Dennis Gouda, NOS

De gemeente laat weten dat het gebiedsverbod is opgelegd voor het Kleine Strand en de Zuidpier, omdat er spanningen kunnen ontstaan als de verdachte op die plek komt. 

De jongen wordt ervan verdacht handhavers te hebben mishandeld op het strand van IJmuiden. Een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) werd met gezichtsletsel naar het ziekenhuis gebracht.

Acties

Andere boa's werden geslagen en bespuugd. De 17-jarige jongen die nu een gebiedsverbod heeft gekregen, werd aangehouden. Hij is inmiddels op vrije voeten, maar blijft nog wel een van de verdachten.

Op een filmpje is de mishandeling te zien. Een grote groep jongeren loopt met de boa's mee. Uit het niets wordt een van de handhavers mishandeld door meerdere strandgangers. 

Tekst gaat verder onder de video.

Boa's kwamen afgelopen week en aankomende woensdag in actie om hun afschuw uit te spreken tegen het toenemende geweld tegen hun beroepsgroep. Ook voeren ze actie omdat ze willen beschikken over beschermingsmiddelen als wapenstok en/of pepperspray.

Minister Ferd Grapperhaus bezocht gisteren nog boa's in Alkmaar en Velsen. Het ging onder meer over de inzet van meer verdedigingsmiddelen. Grapperhaus vertelt gisteren aan NH Nieuws dat hij gummiknuppels overweegt. Die kunnen nu als uitzondering op verzoek van gemeentes worden verstrekt aan boa's.