Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Proef met wapenstok voor boa's in vijf gemeentes in Noord-Holland

16 november 2020, 18.31 uur · Aangepast 16 november 2020, 20.38 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - Er komt binnenkort een proef met een korte wapenstok voor buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) meldt de NOS. In januari worden boa's in tien gemeenten in Nederland uitgerust met dit wapen, laat minister Grapperhaus weten. De proef zal na een jaar worden geëvalueerd.

AT5

De gemeenten die aan de proef meedoen zijn Alkmaar, Amsterdam, Capelle aan den IJssel, Hoorn, Leeuwarden, Valkenburg aan de Geul, Velsen, Zandvoort, Zoetermeer en Zuidwest-Friesland. De boa's die een wapenstok krijgen, moeten eerst een opleiding volgen.

In het verleden voelde minister Grapperhaus weinig voor het verder bewapenen van boa's, omdat hij vond dat het geweldsmonopolie bij de politie moest blijven. Maar afgelopen zomer toonde hij zich al gevoelig voor de massale wens van veel handhavers voor meer verdedigingsmiddelen. Hij werkt aan nieuwe regels voor de uitrusting van boa's.

Ernstig fysiek geweld

Burgemeester Halsema van Amsterdam kondigde eerder al aan mee te willen doen met de proef. Halsema wil wel benadrukken dat de politie verantwoordelijk blijft voor de openbare orde en veiligheid. De boa's zorgen voor de leefbaarheid van de stad. De wapenstok zal alleen worden ingezet bij dreiging van ernstig fysiek geweld. "Doel is om de belager op afstand te houden. Zo kan de tijd worden overbrugd totdat de politie ter plaatse komt om de boa te ontzetten", meldt Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

De Nederlandse Boa Bond heeft eerder laten weten een wapenstok alleen niet voldoende te vinden. Ze willen ook dat boa's worden uitgerust met pepperspray. Volgens de bond bewijst een incident afgelopen zomer de noodzaak hiervan. Een boa werd toen in de wurggreep gehouden nadat hij iemand aansprak die alcohol aan het drinken was.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.