Ga naar Content

Veelbesproken bomenkap op Hoornse Westerdijk van start: "Heel erg jammer"

HOORN - Na veel tumult over het wel of niet kappen van de dertien Canadese populieren op de Westerdijk in Hoorn, is de kap vanochtend toch echt begonnen. Aan het eind van de straat werden de eerste takken van de bomen gehaald, waarna er in de loop van de dag naar het begin van de straat zal worden toegewerkt. 

De eerste Canadese populieren op de Hoornse Westerdijk worden gekapt - NH Nieuws

"Ik vind het heel erg jammer. Het is nostalgisch, maar wat betreft het gevaar voor het verkeer en de ongelukken is het natuurlijk goed", vertelt een buurtbewoonster tegenover NH Nieuws.

Een andere buurtbewoner, woonachtig op het verderop gelegen Visserseiland, is het daarmee eens. "Het zijn vaak mensen die verderop wonen die de bomen zo mooi vinden. Maar de ander zit met de ellende als alle takken en bladeren eraf waaien", doelt hij op direct omwonenden van de bomen. 

Lees ook

Verhitte discussie

Niet iedereen wilde maandagochtend voor de camera zijn verhaal doen omdat ze bang waren voor reacties. Het laat zien dat het kappen van de bomen onder buurtbewoners heeft geleid tot een nogal verhitte discussie. 

Zo laat een buurtbewoner die liever anoniem wil blijven, weten dat hij 82 jaar geleden de bomen gepland heeft zien worden en dat hij ze nog steeds erg mooi vindt. Toch is hij blij dat de bomen gekapt worden omdat de bladeren voor veel overlast zorgen en de vallende takken soms gevaarlijke situaties opleveren. 

Terugplaatsen

Het kappen van de bomen zal naar verwachting zo’n twee dagen duren. De gemeente heeft laten weten dat er over enkele weken minimaal twintig bomen van verschillende soorten en grootte worden teruggeplaatst. 

Wat er met het hout van de gekapte populieren gaat gebeuren, is dinsdag te zien in een reportage van NH Nieuws. 

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]