Ga naar Content

Iconische Bomen Westerdijk worden gekapt, wethouder zegt herplant definitief toe

HOORN - Het vertrouwde aangezicht van de populieren op de Westerdijk zal er volgend jaar anders uit gaan zien: de raad heeft gisteravond ingestemd met de kap van de Canadese populieren. Wel heeft de wethouder toegezegd toestemming te hebben van het hoogheemraadschap voor de herplant van achttien verschillende soorten bomen.

Foto: Bomenmeldpunt.nl

Met dit besluit komt een einde aan een langslepende discussie over de kap van de bomen. Tijdens de vorige raadsvergadering werd nog door een actiegroep een petitie aangeboden voor behoud van de bomen, die 2600 keer ondertekend werd. 

De actiegroep stelt dat de bomen nog houdbaar zijn en in lijn met de actiegroep dienden de fracties van Groen Links, Hoorn Lokaal en Partij van de Arbeid een motie in. Hierin verzochten zij het college in de eerste instantie de bomen te behouden met kwalitatief onderhoud of de bomen in ieder geval te laten staan tot herplant kan worden toegezegd.

Lees ook

Hier wist verantwoordelijk wethouder Broersma direct op in te springen. "Ik kan inmiddels met honderd procent toezeggen dat er achttien bomen van verschillende grootte en verschillende soorten worden teruggeplaatst. Hiervoor heb ik inmiddels toestemming van het hoogheemraadschap." Dit gaf de partijen voldoende vertrouwen om de motie aan te nemen waarin wordt gevraag niet eerder te kappen dan er zekerheid is voor herplant.

'Zonde, maar er komt iets voor terug'

Daarmee komt een eind aan een langslepend project. Anderhalf jaar geleden werd de kap al besloten, maar toen bleek dat de bomen niet zomaar terug geplant mochten worden in het dijklichaam. "Achter de onduidelijkheden zit geen bewust beleid, dat loopt soms zo. Ik liep als kind al langs deze bomen over de dijk en begrijp dat het doodzonde is voor het beeld, maar ik weet nu met zekerheid te zeggen dat er iets moois voor terugkomt."

Het hoogheemraadschap heeft volgens de wethouder toestemming verleend voor de plant van achttien bomen die ook passen in de nieuwe plannen voor een boulevard aan de Westerdijk. "Er komt naast het huidige looppad een fietspad aan de waterkant. De plant van de bomen voegt goed met de plannen voor de boulevard. "

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook