Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Maandag gaat de zaag in de bomen aan de Hoornse Westerdijk

12 november 2020, 12.47 uur · Aangepast 12 november 2020, 14.15 uur · Door Redactie

HOORN - Aanstaande maandag en dinsdag worden de bomen aan de Hoornse Westerdijk definitief gekapt. De groene iconen aan de slingerende dijk bieden een vertrouwd gezicht aan de bewoners en de kap riep de afgelopen periode dan ook weerstand op. De gemeente Hoorn heeft nu toegezegd nieuwe bomen te herplanten om het karakteristieke plaatje te kunnen behouden.

Foto: Bomenmeldpunt.nl

Het kappen van de Canadese populieren neemt twee dagen in beslag. De bomen worden gekapt, omdat deze volgens de gemeente Hoorn niet meer veilig zijn. Vallende takken hebben in het verleden auto's en huizen beschadigd. Voor de dertien bomen die worden gekapt worden er twintig teruggeplaatst in het voorjaar van 2021.

In de eerste instantie zouden dat achttien bomen van verschillende grootte zijn, maar na inspraak van bewoners en een burgerinitiatief is er een aangepast bomenplan gemaakt. Aan de wens van de insprekers om ter hoogte van verzorgingshuis Westerhaven voor voldoende schaduw te zorgen is in dit plan gehoor gegeven. 

Ook worden twee parkeerplaatsen opgeofferd om plaats te bieden aan de twee extra grote bomen. In het nieuwe plan is ook rekening gehouden met het uitzicht van bewoners; met vijf bomen wordt iets verschoven om uitzicht te kunnen waarborgen. 

Van boom naar tafel

De bomen die worden gekapt gaan niet helemaal verloren. De Hoornse Martijn Neuvel maakt 'unieke tafels' en hij gaat het hout van vijf bomen verwerken tot 'Westerdijktafels'. "Ik loop al jaren langs de bomen. Toen ik van de kap hoorde dacht ik: waar zal dat hout heen gaan?"

Martijn zou het zonde vinden als de bomen verwerkt worden bij een bedrijf waarvan niemand zou weten wat het verhaal achter het hout is. "Ik wil dat het hout en deze tafels terechtkomen bij mensen die iets met deze bomen hebben; die het verhaal van het hout kennen en waarderen".

Dijkversterking

In het kader van de dijkversterking wordt het gebied langs de Westerdijk de komende jaren opnieuw ingericht. In februari 2021 wordt gestart met de dijkversterking nabij de Hoornse binnenstad. Dit zal anderhalf jaar duren waarin ook een wandel- en fietspad langs het water wordt aangelegd.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]