Start van hoofdcontent

IJMUIDEN

nl

IJmuidenaar Hendrik (87) voelt zich 'koning te rijk' tussen industrie: "Is als levend schilderij"

21 november 2020, 10.00 uur · Aangepast 21 november 2020, 11.53 uur · Door Dennis Mantz

IJMUIDEN - De staalfabrieken van Tata Steel, de scheepvaart in het Noordzeekanaal en het verrijzen van de grootste zeesluis van de wereld. Een mooiere leefomgeving kan Hendrik Pietersma (87) zich niet wensen. "Dit is iedere dag wakker worden met een levend schilderij."

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

Over IJmuiden wordt veel gesproken, maar bijna nooit gaat het over de schoonheid van de havenstad. Deze week nog was de IJmond volop in het nieuws door een onderzoek van EenVandaag over de schadelijke gevolgen van de zware industrie op de gezondheid. 

Eerder bestempelde een Belgisch dagblad in een reisbijlage IJmuiden zelfs tot 'Tsjernobyl aan de Noordzee'. En om dan nog maar te zwijgen over de cruisepassagiers die boos een krant opbelden na een bezoekje aan IJmuiden.

Soms zou je bijna denken: wie wil daar nou wonen, tussen het staal, de havens en de geur van vis? Toch zijn er veel mensen die juist van deze 'rauwe' elementen genieten. Een van hen is Hendrik Pietersma. Vanuit zijn huis bij het sluizencomplex heeft hij vrij zicht op alles wat daar gebeurt. 

'Scheelt een kerstboom' 

Het recept in huize Pietersma is al 38 jaar lang eenvoudig: muziekje aan, en met de veldkijker binnen handbereik kijken naar alles wat zich ontvouwt. "Dit doe ik iedere dag een uurtje", zo vertelt de weduwnaar. "En daarmee bespaar ik ieder jaar ook een kerstboom, want als je die lichtjes 's avonds ziet bij de Hoogovens, dan is dat echt genieten geblazen."

Tekst gaat verder onder de video

Hendrik Pietersma 'koning te rijk' onder rook zware industrie - NH Nieuws

Pietersma snapt de zorgen die er zijn in de regio over luchtkwaliteit. Toch maakt hij een kanttekening. "Je moet ook kijken naar wat het oplevert. We kunnen er wel een bos neerzetten, maar dan zijn er ook een hoop mensen die zonder werk komen te zitten. Dat lijkt me niet handig."

Pietersma, een geboren Rotterdammer, is een voormalig schipper, havenmeester en ook een zogeheten kanaalmeester. "Dat werk hield plotseling op toen ik 55 was, en kon direct met pensioen. En heel eerlijk: ik weet nu eigenlijk niet eens meer wat werken is", bekent hij.

Hij hoopt minimaal 100 jaar te worden. Als het even kan met uitzicht op het kanaal en de fabrieken. "Dan ben ik toch de koning te rijk?"

Tata Steel bij IJmuiden in de nacht - Foto: Adobe Stock

Jouw Noord-Holland

Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over Fijn Wonen in de provincie? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]