Ga naar Content

Het was dit weekend muisstil op de sportvelden, behalve bij VV Alkmaar

NOORD-HOLLAND - Het was afgelopen sportweekend muisstil op de Nederlandse velden. Op de drie hoogste voetbalcompetities na (eredivisie, eerste divisie en eredivisie voor vrouwen), zijn alle sportcompetities voor vier weken stopgezet door het kabinet.  

NH Sport ging langs bij vier (top)sportclubs in de regio: Handbalclub SEW (eredivisie handbal), FC Marlène (eredivisie zaalvoetbal), Amsterdam Pirates (hoofdklasse honkbal) en VV Alkmaar (eredivisie voor vrouwen). Waar de drie eerstgenoemde clubs getroffen zijn door de aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet, kreeg VV Alkmaar een uitzondering. 

Nieuwe coronamaatregelen zorgen voor stille Noord-Hollandse sportvelden - NH Sport/Tijmen Koelemeijer

De handbalsters van SEW zouden afgelopen weekend twee wedstrijden spelen voor de Europa Cup tegen het Spaanse Club Balonmano Remudas Isla de Gran Canaria. Wegens quarantaineverplichtingen besloten de Westfriezen niet af te reizen naar Spanje, maar de twee wedstrijden in Nederland te spelen. Eén vleugel in het Van der Valk hotel in Hoorn was afgehuurd zodat beide teams daar in een bubbel konden doorbrengen. Maar alle moeite bleek voor niets te zijn geweest. 

De wedstrijden konden door de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet namelijk niet gespeeld worden en tot overmaat van ramp kregen de Nibbixwouders ook nog van de internationale handbalbond te horen dat ze uit het toernooi zijn gezet. "De meiden hadden er ontzettend veel zin in. Voor veel meiden zou het de eerste keer zijn op een Europees toernooi", aldus Herman op den Kelder, topsportmanager bij SEW. 

"Onze meiden trainen ook 13 uur in de week en geven alles voor hun sport"

SEW-topsportmanager Herman op den Kelder

De honkballers van de Amsterdamse Pirates zaten midden in de ontknoping van de competitie. De titel lag voor het grijpen: ze stonden met 2-0 voor in de Holland Series tegen Neptunus uit Rotterdam. Maar honkbalbond besloot vorige week dat er dit seizoen geen kampioen wordt aangewezen in de hoogste competitie van het honkbal.

"Het is het eerlijkste denk ik", zegt Max Clarijs, catcher bij de Amsterdam Pirates. "Hoe vervelend het ook is, want ik denk dat we een goede kans hadden om de titel te pakken."

Ook topsport

De voetbalsters van VV Alkmaar staan zoals gezegd wél op het veld. Dat de hoogste competities bij het voetbal wel doorgaan, vinden de andere clubs moeilijk te begrijpen. "Onze meiden trainen ook 13 uur in de week en geven alles voor hun sport", zegt Op den Kelder van SEW.

Trainer van VV Alkmaar Corina Dekker snapt die argumenten. "Ik denk dat als je hockeyt en je staat net zoveel op het veld, dat je dat ook ziet als topsport. Dan snap ik ook wel dat vraagt 'waarom voetbal wel en wij niet?' Ik ben blij dat ik die vraag niet hoef te beantwoorden."

Voor de voetbalsters is er alleen nog veel onduidelijk. In de eredivisie voor mannen worden de voetballers elke week getest, dat is bij de vrouwen nog niet het geval. "Het is nog onduidelijk. Dat testen is nog best een prijzig dingetje", zegt Dekker. Per week zal dat duizend euro gaan kosten voor de clubs. "Dat wordt nog een lastig verhaal."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]