Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Een jaar na de boerenprotesten wordt de balans opgemaakt: "We hebben weinig bereikt"

1 oktober 2020, 14.20 uur · Aangepast 1 oktober 2020, 14.53 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - Precies een jaar geleden gingen de boerenprotesten van start. Aanleiding was een uitspraak van Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) dat de veestapel gehalveerd moest worden om het stikstofprobleem op te lossen. Volgens organisator van de protesten Ad Baltus was de uitspraak de druppel die de emmer deed overlopen en voelen boeren zich al jaren in de hoek gedrukt. Hij maakt de balans op na een jaar actievoeren.

Wij Zijn Noord-Holland 01-10-2020 - NH Nieuws

Op 1 oktober zetten in de vroege ochtend honderden boeren met hun tractors koers richting het Malieveld in Den Haag. Baltus herinnert zich die ochtend nog goed: "We stonden met z'n vijven te wachten bij een rotonde. Ik was even bang dat we straks met een handjevol boeren in Den Haag zouden aankomen", blikt hij terug.

"Maar toen zag ik in de verte een paar zwaailampjes aankomen en uiteindelijk reden we met 150 collega's richting Den Haag. Dat was wel mooi. We hebben die dag onze boodschap duidelijk kunnen maken", vertelt de boer lachend. 

Voermaatregel

De boerenprotesten hielden maanden aan, maar leken weinig uit te halen. Toch zijn er volgens Baltus overwinningen geboekt. "We hebben nog niet veel bereikt. Maar ik ben hoopvol. Wat we concreet hebben bereikt is dat de voermaatregel is ingetrokken. Daarnaast hebben we voor elkaar gekregen dat er nog niets besloten is. We zijn nog in gesprek. Misschien is uitstel ook iets bereikt hebben."

Baltus heeft dan ook goede hoop voor de toekomst en denkt dat het uiteindelijk wel goed gaat komen met de boeren. 

Verkiezingen 

Volgend jaar zijn echter de verkiezingen en dat brengt volgens Baltus een extra moeilijkheid met zich mee. Volgens hem zou een linkse coalitie het er voor de boeren niet makkelijker op maken. 

Baltus neemt dan ook heft in eigen hand en stelt zich verkiesbaar met een 'plattelandspartij': "We willen het geluid van de boer en het platteland in Den Haag laten horen!" 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.