Ga naar Content

Deelnemers Damloop dit jaar alleen aan de startlijn: "Zal geen wereldtijd worden"

ZAANDAM - Het is nu bijna een surrealistisch beeld: duizenden lopers die dicht op elkaar staan voor de start van de Dam tot Damloop. Uiteraard kan het grootste hardloopevenement van Nederland dit jaar niet doorgaan wegens corona en dus bedacht de organisatie een Dam tot Damloop home edition.

Deelnemers Damloop blikken vooruit op speciale home edition - NH Nieuws

Deelnemers kunnen thuis zelf een route uitstippelen en op pad gaan. Via een app, die ze aan moeten zetten tijdens het lopen, kunnen ze hun tijd en afstand doorgeven aan de organisatie. Een manier van wedstrijdlopen die we sinds de corona-uitbraak steeds vaker zien.

Zenuwachtig

De 64-jarige Yvonne Val uit Zaandam deed in 1989 voor het eerst mee aan de Dam tot Damloop. Daarna liep ze lange tijd niet wegens overgewicht en omdat er in 2009 borstkanker bij haar werd geconstateerd. Toen ze in 2016 vijf jaar kankervrij was, besloot ze te gaan trainen voor de 'Damloop by night'. Vanaf 2017 doet ze nu mee aan de avond editie van de Damloop en dit jaar is bij de 'home edition ook van de partij'. 

"Home editions en virtuele editions dat werkt gewoon voor mij. Ik word 's morgens net zo zenuwachtig wakker als dat ik een normale wedstrijd zou doen", vertelt Yvonne voor de camera van NH Sport. 

"Ik word 's morgens net zo zenuwachtig wakker"

Damloop-deelneemster Yvonne Val

25e keer 

Voor Rik Langedijk zou het dit jaar zijn 25e Damloop zijn. In 1987 deed hij voor het eerst mee. Wegens werk liep hij niet ieder jaar mee, waardoor hij tot voor kort niet precies wist hoe vaak hij had meegedaan aan de Damloop. Hij spitte zijn foto archief en prijzenkast door en kwam tot 23 keer in totaal. Totdat hij begin dit jaar tijdens zijn verhuizing een trommel tegenkwam die hij in 1996 gekregen had na de Damloop. En dat maakte 24. 

De aankomende home edition zal voor Rik dus zijn 25e Damloop zijn. En die zal er dus heel anders uit gaan zien dan zijn voorgaande 24 deelnames. "Normaal gesproken is de hele route vrij. Dat is heel prettig. Dat heb je nu natuurlijk niet dus het zal geen wereldtijd worden", blikt hij vooruit. 

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook