Ga naar Content

Nog geen stormmaatregelen voor Alkmaarse kermis: "Attracties hebben windmeters"

ALKMAAR - De organisatie van de kermis aan de Olympiaweg in Alkmaar treft nog geen maatregelen tegen de storm Francis die voor vanavond is voorspeld. "Er zitten windmeters op alle attracties, dus als het te hard waait, stoppen ze er automatisch mee", aldus Sander Willemstein van de kermis tegen NH Nieuws. 

Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

Er is windkracht acht voorspeld en code geel is van kracht. "De ervaring leert dat mensen sowieso niet naar de kermis komen als het regent of hard waait", aldus Willemstein.

Over omwaaien van attracties hoeven de bezoekers zich geen zorgen te maken, zegt hij. "Afgelopen weekend heeft de hoogste attractie ook een paar keer stilgestaan omdat het te hard waaide. Dan stopt 'ie er gewoon mee, ook tijdens een ritje. Ze zijn bovendien robuust gebouwd en er is er nog nooit een omgewaaid." Tekst gaat door onder artikel.

Lees ook

Er is wel een centraal omroepsysteem in alle attracties waarmee de organisatie kan communiceren met de bezoekers, als het weer ineens omslaat. "Dan zullen beveiligers de bezoekers vragen om weg te gaan."

Vroeger dicht

Ook mogen exploitanten zelf beslissen of ze dicht gaan. "Als er bijvoorbeeld veel beren aan een kraam hangen en die dreigen op de grond te vallen en dus moeten worden weggegooid, mag de ondernemer besluiten om dicht te gaan", aldus Willemstein. 

Zoals het er nu uitziet, is de kermis gewoon tot 21.00 uur open. Dit is wel vroeger dan vorige jaren, vanwege de drukte. "Bezoekers komen uit de hele regio", aldus de gemeente vorige week tegen NH Nieuws. 

De kermis ging afgelopen vrijdag van start en duurt tot en met zondag. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]