Ga naar Content

Zomerstorm Francis op komst: vanavond al kans op windkracht 8

NOORD-HOLLAND - Er is voor vannacht en morgen code geel afgegeven in verband met flinke wind vanuit het westen. Langs de kust kan het volgens NH Nieuws-weerman Jan Visser zo'n 90 tot 100 km/uur gaan waaien. 

Foto: NH Nieuws

De waarschuwing geldt in Noord-Holland van 22.00 uur vanavond tot 16.00 uur morgen. Volgens Weerplaza heeft de storm van de Britse weerdienst een naam gekregen: Francis. Vanuit Engeland en Ierland stromen de eerste berichten over overstromingen en extreme weersomstandigheden al binnen.

Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten dat de bomen langs de weg nog vol in het blad zitten en er daardoor sneller takken en bladeren op de weg kunnen komen. Automobilisten die met een aanhanger of caravan rijden worden aangeraden hun rijstijl aan te passen en indien mogelijk hun reis uit te stellen.

Lees ook

In de kustgebieden zijn de gevolgen van de storm vanavond al flink merkbaar, daar kan dan al windkracht 7 of 8 ontstaan. Gedurende de nacht en morgenochtend trekt het verder aan tot mogelijk zelfs windkracht 10 of 11. 

Code geel

Vooralsnog heeft het KNMI code geel afgegeven voor zware windstoten. Dat betekent dat er mogelijk hinder is voor buitenactiviteiten. Mensen die op de camping staan worden gewaarschuwd hun haringen te controleren en eventuele luifels af te breken. Ook kunnen er verzwakte bomen omwaaien. 

Hoogheemraadschap

Bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, het waterschap waar het grootste deel van Noord-Holland onder valt, zeggen ze dat ze geen speciale maatregelen nemen voor de aankomende storm. "De wind komt vanuit het zuidwesten en daardoor verwachten we geen extreem hoog water aan de kust. We zijn wel altijd alert aan het kijken wat het weer doet." 

Ook het waterschap waarschuwt voor bomen, die sneller wind vangen omdat ze nog vol in het blad zitten. "We beheren een aantal wegen en ook daar staan de bomen vol in het blad. Daar staat een team extra voor paraat."

Hekken om bomen

Op het Kwerenbolwerk in Alkmaar staan drie grote populieren die binnenkort gekapt worden omdat ze aangetast zjn door een zwam. Omdat ze verzwakt zijn bestaat het risico dat er grote takken afbreken bij harde wind. Om deze bomen is dus een hek gezet voor de aankomende storm.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.