Ga naar Content

Toeristenstroom zorgt bij ondernemers in kustplaatsen voor overlast én omzet

NOORD-HOLLAND - De kust heeft last van corona-overlast. Ieder weekend sluiten burgemeesters toegangen tot stranden en de politie heeft de handen vol aan het eindigen van strandfeesten. Maar verschillende ondernemers langs de kust die NH Nieuws heeft gesproken zeggen dat de verliezen die ze eerder maakten door corona nu goed worden gemaakt.

Foto: Persbureau NieuwsFoto

De Spar in Wijk aan Zee en bakkerij Van der Ploeg in Callantsoog kijken de afgelopen weken, net als veel andere ondernemers in de kuststreek, tevreden in de kassala. De eigenaar van de Spar: "Alle verlies wordt nu goedgemaakt. Wij klagen niet!"

Minder gezellig

De drukte heeft ook mindere kanten. Een medewerker van een strandtent in Wijk aan Zee ziet door de maatregelen een ander soort publiek komen. "Er zijn veel jongeren uit de stad op het strand, dat veroorzaakt hier wel overlast. Die mentaliteit is toch anders, zij hebben zoiets van: het strand is van iedereen."

Bij de Spar in Wijk aan Zee werd het de afgelopen weken soms te druk volgens de eigenaar. "Dan moesten mensen buiten wachten. En ja, dan spreek je iemand aan en dan krijg je soms een grote mond. Maar het viel allemaal erg mee."

Uitgescholden

Bij bakkerij Piet Kerssens in Egmond aan Zee stuit medewerker Georgia Alcock regelmatig op onbegrip rondom de coronamaatregelen. "Je wordt regelmatig uitgescholden. Er hangen wel honderd briefjes op de deur maar vooral Duitsers hebben het idee dat corona hier niet bestaat. Mensen gaan soms bijna tegen je aan staan. Dan moeten ze hun brood maar ergens anders halen. Het is aan de ene kant mooi dat er veel toeristen zijn maar als je een boete krijgt, ben je verder van huis."

Bij de Jumbo in Egmond aan Zee merkt manager Gerard Honigh dat mensen ‘heetgebakerd’ zijn. Beveiligers heeft hij nog niet voor de deur moeten zetten. Die taak neemt Honigh zelf op zich. "Natuurlijk zit er altijd wel een verkeerde tussen maar dat heb je overal. Voor mij is het niet lastig maar wel frustrerend. Toch kom je met een goed gesprek al een heel eind. Ik hoef gelukkig niet rollebollend over straat zoals mijn collega in Callantsoog."

Callantsoog

Bij de winkel in Callantsoog staat inmiddels een beveiliger op de stoep. "Er zijn appels naar ons gegooid, er waren vechtpartijen", zegt supermarktmanager Ed Stevens. Hij heeft sinds deze week een beveiliger ingehuurd, omdat de klanten zich soms niet aan de regels wilden houden. Eerst stonden hij en zijn personeel zelf voor de deur, maar na meermaals verbaal en soms zelfs fysiek te zijn belaagd, vond hij het welletjes. "Het waren trouwens niet alleen Duitsers, ook gewoon de Hollanders en wel vaak wat oudere mensen", vertelt hij. 

Bij een supermarkt in Callantsoog staat een beveiliger voor de deur - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

Toch zijn veel ondernemers in Callantsoog ook erg blij met de grote drukte van toeristen uit buiten- en binnenland. "Veel Duitsers, maar ook erg veel Nederlanders. Uit Friesland, uit Alkmaar", zegt Peter, eigenaar van Bakkerij Van der Ploeg. Hij merkt dat de omzet de laatste tijd een beetje goedmaakt van de ellende rondom bijvoorbeeld Pasen. "Het is echt druk, laatst stond er een rij van tientallen meters lang."

Bekijk onderstaande video om te zien hoe Callantsoog omgaat met de drukte.

Tekst gaat door onder de video

toerisme callantsoog ondernemers corona - Maaike Polder / NH Nieuws

Zandvoort

"Het is dit jaar niet leuk meer. Het is een zomer die we nog nooit gehad hebben, en hopelijk ook niet meer zullen krijgen", zegt een caféuitbater uit Zandvoort. In die kustplaats is het ontzettend druk met toeristen, met alle gevolgen van dien. Toeristen kamperen op het strand en het afval stapelt op waardoor Zandvoort verloedert.

Lees ook

Hoewel de ondernemers in Zandvoort ongetwijfeld ook een hoop verdienen in deze periode, zijn er een paar die de deuren moesten sluiten door coronabesmettingen. De eigenaar van een sushitent roept zijn jongere personeel op om op te passen tijdens cafébezoek.

Bloemendaal

In Bloemendaal kwamen dagen achter elkaar grote groepen jongeren bij elkaar. Aan het eind van de avond ontstonden spontane feesten. Strandtentuitbater Steef Molenaar zag het met lede ogen aan: "Ik ben er op een gegeven moment tussen gaan staan en heb gezegd: ga nou effe uit elkaar, want het wordt natuurlijk binnenkort uit elkaar geslagen."

 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.