Ga naar Content

Zaanstad verlengt maatregel om preventief te kunnen fouilleren: "Keihard nodig"

ZAANSTAD - De gemeente Zaanstad heeft besloten dat de maatregel om in bepaalde gebieden van de stad preventief te kunnen fouilleren met een jaar wordt verlengd. Volgens de gemeente zijn er het afgelopen half jaar meerdere ernstige incidenten geweest, waardoor deze beslissing noodzakelijk is.

Foto: Eerder dit jaar was dit de vondst na een uur preventief fouilleren - Bron: Politie Zaanstreek

Dat betekent dat er tot 1 juli volgend jaar in het centrum van de stad en de wijken Poelenburg en de Russische Buurt preventief mag worden gefouilleerd. "We doen dit omdat het keihard nodig is. Het aantal wapens dat we vinden en het aantal incidenten met wapens is simpelweg te veel", verklaart burgemeester Jan Hamming.

Volgens Hamming maken de politie en het OM zich zorgen over de ontwikkeling van het wapenbezit en -gebruik in de stad. "De incidenten die plaatsvinden, hebben grote impact op de veiligheid en het gevoel van veiligheid op de Zaanse straten. Daar moeten we ons op alle mogelijke manieren tegen blijven verzetten." 

"We moeten meer doen om onze straten veilig te houden en wapens uit te bannen, maar elke actie is er één."

jan hamming, burgemeester zaanstad

De burgemeester hoopt dat het gevoel van veiligheid toeneemt door de maatregel, die al anderhalf jaar geldt. "Het is bovendien een effectief middel om mensen ertoe te bewegen geen wapens bij zich te dragen in openbare ruimten. Daar moeten we het niet bij laten. We moeten meer doen om onze straten veilig te houden en wapens uit te bannen, maar elke actie is er één."

Er wordt nog onderzocht hoe er preventief gefouilleerd kan worden tijdens de coronacrisis.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.