Ga naar Content

Messen, hamers en stroomstootwapen gevonden in schoolkluisjes van leerlingen Zaanse scholen

ZAANSTAD - De politie heeft vandaag in Zaanstad verschillende wapenzoekacties uitgevoerd. Zo zijn er op scholen duizenden kluisjes van leerlingen doorzocht en trof de politie daarin onder meer messen, hamers en een stroomstootwapen aan.

Foto: NH Nieuws / Adobe Stock

Dat laat de politie weten aan NH Nieuws. De kluisjescontroles waren in samenwerking met alle vestigingen van Openbaar Voortgezet Onderwijs Zaanstad en verschillende scholen van stichting ZAAM. 

"Wij hebben duizenden kluisjes geopend en vonden daarin drie hamers, zes messen, pepperspray, een taser, vals geld en illegaal vuurwerk", aldus Tom Verweij van politie Zaanstad tegen NH Nieuws. De leerlingen waarbij een strafbaar wapen is gevonden, zijn 'als verdachte aangemerkt' en de politie gaat daarover in gesprek met de school. 

Middels een brief zijn de ouders inmiddels op de hoogte gesteld. 'Aanleiding is een toenemend bezit van wapens onder jongeren', zo schrijven de schoolbesturen. 

Wapeninleveractie

De kluisjesactie lag in het verlengde van de wapeninleveractie van de afgelopen twee weken. Mensen konden straffeloos hun wapens inleveren bij de politie. Gisteren werd bekend dat er bijna tweehonderd wapens waren ingeleverd bij de Zaanse politiebureaus, waaronder geweren, granaten en messen. 

Lees hier meer

De scholenactie was niet de enige actie vandaag. Vanmorgen stond de politie bij station Zaandam, in de wijk Poelenburg en het centrum van Zaandam om preventief te fouilleren. Ook daarbij zijn wapens aan getroffen: negen messen en een wapenstok. De eigenaar van de wapenstok is aangehouden. Verder is er nog softdrugs aangetroffen.

NH Nieuws was bij een van die fouilleeracties. Bekijk hier de reportage. Tekst loopt door onder de video: 

Messen, hamers en stroomstootwapen gevonden in schoolkluisjes van leerlingen Zaanse scholen - NH Nieuws

Onaangekondige schoolkluisjesactie

Volgens een woordvoerder van de politie gebeurt het regelmatig dat schoolkluisjes onaangekondigd worden doorzocht op wapens of drugs. "Maar dan lees je er niet zoveel over in de media." De politie kon niets zeggen over eventuele volgende acties op scholen. 

Lees ook