Zaanstreek-Waterland

NL
V

Inzameling steekwapens toegejuicht door wapenwinkel: "Horen niet thuis op straat"

16 januari 2020, 18.00 uur · Aangepast 16 januari 2020, 18.21 uur · Door Redactie

ZAANSTAD - Eerder deze week kondigde de gemeente Zaanstad aan dat ze een inzamelingsactie voor steekwapens gaat houden. Een goede actie, zo vindt wapenwinkel Shogun in Wormerveer.

Ze verkopen zelf messen en wapens in alle soorten en maten, maar zijn heel duidelijk: "Wij hebben er niks aan als er negatieve berichtgeving is, wanneer mensen verkeerde dingen met steekwapens doen."

Verantwoordelijkheid

De controle is in de winkel streng, want een veilige omgang met wapens neemt de winkel serieus. "Op de manier waarop wij onze bedrijfsvoering doen, vinden wij dat wapens niet op straat thuishoren", vertelt Edwin Ringeling. "Wij nemen zeker verantwoordelijkheid en als het gaat om messen dan kun je als je jonger bent dan 18 bij ons geen mes kopen."

Tekst gaat verder onder de video: 

Inzameling steekwapens toegejuicht door wapenwinkel - NH Nieuws

Toch is deze controle online niet waterdicht. Op de website van Shogun een geboortedatum invoeren waarbij je ouder bent dan 18 jaar is al genoeg om een mes aan te schaffen.

Bij de aanschaf van andere wapens wordt wél een extra controle gedaan. Het uploaden van een identiteitsbewijs en bewijs van een lidmaatschap van de Nationale Airsoft Belangen Vereniging is dan verplicht. "Voor de messen is dat niet zo", geeft Ringeling toe. "Als je willens en wetens fraude wil plegen om de boel te omzeilen, dan kan dat. Dan is een mes op een Chinese website bestellen veel eenvoudiger, daar is helemaal geen controle."

Quote

"Als je willens en wetens fraude wil plegen om de boel te omzeilen, dan kan dat"

Edwin ringeling, wapenwinkel shogun

De wapenzaak ziet op dit moment geen reden om dat beleid aan te passen en wacht de uitkomsten van het onderzoek van de gemeente en politie af. "Waar wij informatie kunnen geven aan de klanten doen we dat ook", aldus de wapenspecialist. "Zeker als we het online versturen, nemen we verantwoordelijkheid. We willen niet dat die wapens op straat terechtkomen."