Zaanstreek-Waterland

NL
V

52 gewapende incidenten in 2018: politie Zaandam gaat preventief fouilleren

20 december 2018, 17.40 uur · Aangepast 20 december 2018, 18.03 uur · Foto: ANP

Na schietpartijen, tientallen bedreigingen met wapens en vijf pogingen tot moord in een jaar wordt per direct in Zaandam het preventief fouilleren ingevoerd. Het centrum (inclusief de Russische Buurt) en de wijk Poelenburg zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Daarom mag de politie het komende half jaar iedereen in deze gebieden controleren.

"Een ingrijpende maatregel, waar ik niet blij mee ben", zegt burgemeester Jan Hamming. "Maar er hebben zich de afgelopen periode te veel incidenten met wapens voorgedaan. Dat kunnen en mogen we niet accepteren. Wapens horen niet in onze stad. Daarom is dit noodzakelijk."

52 gewapende incidenten in jaar
In Poelenburg gaat het om 9 keer verboden wapenbezit, 13 keer bedreiging met wapens en één poging moord/doodslag. In het centrum van Zaandam gaat het om 15 keer verboden wapenbezit, 10 bedreigingen met wapens en 4 keer een poging tot moord/doodslag.

Lees ook: Verkoopdeal in Zaandam mondt uit in gewapende straatroof

Slachtoffer dubbele schietpartij
Het meest in het oog springend was het schietincident in oktober. Eerst werden er schoten afgevuurd op de Burcht in Zaandam en even later nogmaals op een andere plek. Een 19-jarige man op wie werd geschoten, werd na het eerste schietincident gewond naar het Zaans Medisch Centrum gebracht; de daders volgden hem en namen het slachtoffer nogmaals onder vuur.

Lees ook: Slachtoffer dubbele schietpartij Zaandam werd zeven keer geraakt door kogels

Hij werd in totaal zeven keer geraakt: zesmaal in zijn bovenlichaam en één keer in zijn voet. Omdat de politie vermoedt dat hij ook heeft geschoten, is ook hij verdachte in de zaak.

Schietpartij in Poelenburg
In september werd in de Zaanse wijk Poelenburg twee mannen neergeschoten. Volgens de politie was één van de slachtoffers naar Zaandam gekomen voor 'een afspraak'. Er ontstond een schietpartij, waarbij ook een andere man lichtgewond raakte.

Lees ook: Man (29) werd neergeschoten bij 'afspraak' in Zaanse wijk Poelenburg

Hamming: "Dit zijn ernstige vormen van geweld die de veiligheid en het veiligheidsgevoel in het publieke domein aantasten. Daar willen we een eind aan maken. Onze kinderen moeten veilig kunnen spelen in hun straat, in hun wijk. Onze jongeren moeten veilig kunnen uitgaan zonder bang te hoeven zijn voor wapengeweld."

Lees ook: Tweetal op de vlucht na gewapende overval in Zaandam

Acties niet van te voren aangekondigd
De aanwijzing tot veiligheidsrisicogebied maak het voor de politie mogelijk om in die wijken onaangekondigd preventief te fouilleren. Dat gebeurt niet constant en overal. De politie plant daarvoor acties in, in afstemming met burgemeester en het Openbaar Ministerie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!