Ga naar Content

Tweede biomassacentrale in Purmerend komt er toch: 'Anders redden we het niet'

PURMEREND - De gemeente Purmerend is niet van plan de bouw van een tweede biomassacentrale voor de stadsverwarming te staken. Dat is opmerkelijk, want de Sociaal Economische Raad (SER) kwam eerder deze week met het advies om subsidieregelingen voor biomassacentrales die warmte opwekken af te bouwen. De voordelen van die manier van warmtewinning zijn niet zo groot als voorheen werd gedacht.

Foto: NH Nieuws

"We redden het eenvoudigweg niet", laat wethouder Rotgans aan NH Nieuws weten. De warmte uit de centrale van Stadsverwarming Purmerend (SVP) wordt gebruikt om driekwart van de Purmerendse huishoudens van warm water te voorzien. Die warmte wordt opgewekt door in een biomassacentrale hout te verstoken dat door Staatsbosbeheer wordt aangeleverd.  

Hernieuwbaar

Nog niet zo lang geleden werd er lovend gesproken over biomassa als duurzame energiebron. Omdat er producten worden verstookt die weer aangroeien is het een hernieuwbare bron. De CO2 die bij de verbranding van houtsnippers wordt uitgestoten, wordt door de huidige bomen (toekomstige houtsnippers) opgenomen, zo was de gedachte.

De afgelopen jaren is biomassa steeds meer onder vuur komen te liggen, vooral omdat er meer CO2 bij vrijkomt dan aanvankelijk gedacht. Eerder deze week adviseerde de SER het kabinet zelfs om bestaande subsidieregelingen voor biomassacentrales daarom af te bouwen en in andere duurzame energiebronnen te investeren. 

Purmerend 

Het advies van de SER is voor de gemeente Purmerend geen reden om de bouw van een tweede biomassacentrale te staken, vertelt verantwoordelijk wethouder Rotgans. "Purmerend breidt uit", zegt hij, "we gaan ten minste tienduizend woningen erbij bouwen de komende jaren en ook vanuit buurgemeenten is vraag naar warmte. Dus we hebben biowarmtecentrale 2 hard nodig."

Dat de gemeente meer biomassa wil verstoken, heeft ook te maken met de ambitie om in 2035 volledig aardgasvrij te zijn. 

Een voorbijganger vindt dat die ambitie niet mag betekenen dat er dan maar meer van de omstreden biomassa wordt verstookt. "Dan blijven ze maar op het gas zitten, dat is schoner dan dit spul." 

Purmerend gaat toch tweede biomassacentrale bouwen - NH Nieuws

Rotgans benadrukt dat het biomassa 'een transitiebrandstof' is. "We gaan ermee stoppen", belooft hij. Is het geld dat nu wordt geïnvesteerd in een tweede biomassacentrale dan geen weggegooid geld? "Absoluut niet, want biomassacentrale 2 hoeft niet op vol vermogen te draaien om toch rendabel te zijn, en dat doen we met het vooruitzicht dat we op termijn andere energiebronnen krijgen."

Hij doelt onder meer op geothermie, waarbij warmte uit de aarde wordt gehaald. "Maar dat duurt nog best lang, u moet niet verwachten dat we over vijf jaar al kunnen stoppen met het gebruik van biomassa, dat is niet zo."

De verwachting is dat de centrales nog zeker tot 2035 op hout zullen draaien. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook