Ga naar Content
Amsterdam

Ook Weesp en Gooise Meren keren zich tegen omstreden biomassacentrale bij Diemen

25 november 2019, 11.52 uur
Door: Sjoerd Stoop · Foto: NH Nieuws

DIEMEN - De steun voor de bouw van een grote biomassacentrale door Vattenfall bij Diemen brokkelt steeds verder af. Nadat eerder de Diemer politiek al met een oproep kwam de bouwplannen te staken, volgen nu ook buurgemeenten Weesp en Gooise Meren dat voorbeeld.

De oproep van de gemeenten aan Vattenfall om te stoppen met de bouwplannen volgt na veel langer protest tegen de komst van de biomassacentrale. De gemeenten twijfelen aan de duurzaamheid van de centrale, omdat het verbranden van houtkorrels voor vervuiling zorgt. Datzelfde geldt weer voor de vrachtwagens die deze 'pellets' aanvoeren af en aan door hun gemeentes rijden en ook weer schadelijke gassen uitstoten. 

Geen draagvlak

Wat Weesp, Gooise Meren en Diemen nog meer tegen de borst stuit, zijn uitspraken van Vattenfall-directeur Magnus Hall over biomassacentrales. De Zweedse voorman van het energiebedrijf kondigde afgelopen maand aan geen houtgestookte biomassacentrales meer te bouwen in Nederland, omdat het bedrijf wil wachten tot er meer consensus is.

De bouw van de centrale in Diemen gaat wel gewoon door. Dat vinden de gemeenten gek, omdat juist de tegenstand voor de centrale in Diemen er bij Vattenfall voor zorgt dat het energiebedrijf geen nieuwe centrales meer bouwt. 

Veel protest

Naast de tegenstand van de gemeenten klinkt ook vanuit de samenleving protest tegen de biomassacentrale. Een petitie tegen de centrale werd eerder door meer dan 7.400 mensen ondertekend. 

De gemeenteraden van Weesp, Gooise Meren en Diemen roepen hun colleges op om op hoog niveau te gaan praten met Vattenfall om het energiebedrijf te bewegen ook de bouw van de centrale in Diemen stop te zettten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook