Ga naar Content

Vakbonden in verzet tegen voorwaarden miljardenlening KLM

Bijna alle vakbonden die het KLM-personeel vertegenwoordigen, hebben gezamenlijk bezwaar aangetekend over de arbeidsvoorwaarden die het kabinet stelt in ruil voor de miljardensteun om de coronacrisis door te komen. De zes bonden, exclusief FNV, hebben de Europese Commissie laten weten zich te verzetten tegen bepaalde condities waaraan KLM moet voldoen, en dat zij niet bij de totstandkoming zijn betrokken.

Geparkeerde vliegtuigen van KLM op Schiphol - Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De bonden noemen het ongeoorloofd dat het personeel tot 20 procent moet inleveren op hun arbeidsvoorwaarden. De ondertekenaars van de klachtbrief gaan niet akkoord met het 'dwingende karakter' van de voorwaarden en zien geen enkele onderhandelingsruimte in de steunmaatregelen.

Vakbonden VNV (piloten), VNC (cabinepersoneel), NVLT (technici), VKP (hoger KLM-personeel), De Unie en CNV stellen dat de Nederlandse staat en KLM ingrijpen bij verschillende cao's en overleg daarover hebben geweigerd. De bonden willen alsnog worden betrokken bij de voorwaarden van het steunpakket.

Eind juni werd bekend dat KLM 3,4 miljard euro aan leningen en staatsgaranties krijgt om de coronacrisis te overleven. Al gauw lieten vakbonden en milieuorganisaties van zich horen om de voorwaarden van die lening te veroordelen.

Hakken in het zand

De bonden laten weten niet helemaal de hakken in het zand te zetten. Ze zeggen ook dankbaar te zijn voor de steun en een bijdrage te willen leveren aan het herstel en de continuïteit van KLM.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]