Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

KLM-technici in verzet tegen loonoffer voor steunpakket

30 juni 2020, 06.15 uur · Aangepast 30 juni 2020, 06.55 uur · Door Doron Sajet

SCHIPHOL - De vakbond voor luchtvaarttechnici, de NVLT, verzet zich tegen de voorwaarden die overheid aan KLM gesteld heeft in ruil voor de miljardensteun om de coronacrisis door te komen. Volgens voorzitter Swankhuizen is het loonoffer buitensporig en trekt zijn bond 'aan de noodrem' om leegloop bij de technici te voorkomen.

Boeing 777-200ER van KLM op Schiphol - Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

KLM ontvangt een steunpakket van 3,4 miljard euro, waarvan 1 miljard een lening van de staat is en 2,4 miljard in de vorm komt van een garantie voor commerciële leningen. In ruil voor de steun heeft minister Hoekstra van Financiën met KLM afgesproken dat de topinkomens zeker 20 procent van hun arbeidsvoorwaarden moeten inleveren.

Ondanks dat technici niet tot de grootverdieners van KLM behoren, zet de Nederlandse Vereniging van Luchtvaarttechnici (NVLT) de hakken in het zand. De loonkorting zal volgens de vakbond KLM-technici financieel hard raken.

Schaarste

"Er is al langere tijd grote schaarste aan luchtvaarttechnici", aldus NVLT-voorzitter Robert Swankhuizen. "Het gaat om een gecertificeerde beroepsgroep, die vanwege het lange opleidingstraject niet makkelijk snel kan worden aangevuld."

Swankhuizen vreest dat de schaarste nog verder zal oplopen: "Het geforceerde loonoffer dat nu door het kabinet wordt opgelegd zal het verschil in beloning met technisch werk in andere sectoren verkleinen. Dit zal leiden tot het vertrek van technici uit de luchtvaartbranche. Verder zullen de verslechteringen de toch al lage aantrekkingskracht van een keuze voor een technisch vak in de luchtvaart nog meer verkleinen."

"Forse vertragingen en annuleringen van vluchten zullen het gevolg zijn"

robert swankhuizen, Nederlandse Vereniging van Luchtvaarttechnici

De vakbond waarschuwt dat de werkdruk zal toenemen en dat het tekort aan technici het proces zal stagneren. "Als er geen technicus is om een vlucht veilig te verklaren voor vertrek, dan zullen forse vertragingen en annuleringen van vluchten het gevolg zijn."

"Om deze reden trekken wij nu dus aan de noodrem als het gaat om de voorwaarden van de overheid voor het geven van de staatssteun!"

De NVLT twijfelt of de bond nog tot afspraken met KLM kan komen, zolang er geen oplossing komt voor de gevreesde schaarste onder technici.

Dramatisch

Ook cabinevakbond VNC luidt de noodklok. Bij die bond waarschuwen ze dat de middeninkomens harder geraakt zullen worden dan eerder werd gemeld. VNC roept de Tweede Kamer op niet in te stemmen met de voorwaarden van het noodpakket.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]