Ga naar Content

Troosteloos in Helderse haven: onderzoek naar kapseizen garnalenkotter Lummetje

DEN HELDER - De Onderzoeksdienst voor de Veiligheid is het onderzoek gestart naar het kapseizen van de Urker garnalenkotter Lummetje. Het schip zonk vorig jaar november voor de kust van Texel. De twee bemanningsleden kwamen om het leven. Afgelopen week is de kotter geborgen en voor onderzoek naar Den Helder gesleept.

Foto: Inter Visual Studio / Leon Verra

De garnalenkotter Lummetje verging op 28 november. Er werd om 5.45 uur een noodsignaal verzonden, waarna een grootscheepse zoekactie werd opgezet. Nog diezelfde ochtend werd het schip op de bodem van de Noordzee aangetroffen, maar was er van de bemanningsleden nog geen spoor. Enkele dagen later bleek de vrees terecht te zijn: de lichamen van de 41-jarige Jochem en de 27-jarige Hendrik werden in de stuurhut van het schip gevonden.

Lessen

De Urker kotter lag op zo'n twaalf tot veertien meter diepte voor de kust van Texel. Bergers zijn ruim een week bezig geweest om het schip boven water en weer drijvend te krijgen. De garnalenkotter blijft in Den Helder tot het onderzoek is afgerond.

Het belangrijkste doel van het onderzoek is om te zien welke lessen er uit het ongeluk gehaald kunnen worden, laat de onderzoeksraad weten in een verklaring. Daardoor kan de veiligheid aan boord van schepen op de Noordzee in de toekomst hopelijk vergroot worden, aldus de woordvoerder.

Kotter is 'total loss'

In een radiointerview met Omroep Flevoland vertelt Willem Foppen, een broer van een van de opvarenden, dat het bergen van de de kotter emotioneel zwaar is. "Eerlijk gezegd had ie voor mij wel op de zeebodem mogen blijven. Maar ik wil het schip ook wel weer zien. Er zullen weinig persoonlijke bezittingen in liggen. Misschien mogen we het anker houden."

Eindbestemming van de kotter zal waarschijnlijk de sloop worden. De UK-165, zoals Lummetje officieel heet, is 'total loss' en de familie heeft de eigendom overgedragen aan de verzekeringsmaatschappij. "Uiteindelijk is het natuurlijk een stuk ijzer en gaat het gewoon weg, is het gewoon klaar. In die zin moeten we het gewoon afsluiten", zo besluit Willem Foppen.

Lees ook

📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit de Noordkop en Texel en krijg updates in je tijdlijn