Noordkop & Texel

NL
V

Gaat berging Urker kotter bij Texel dan nu echt van start?

9 juni 2020, 15.10 uur · Aangepast 9 juni 2020, 16.16 uur · Door Redactie

TEXEL - Kilometers uit de kust van Texel is vandaag opnieuw begonnen met de voorbereidingen van de berging van de Urker kotter Lummetje. De werkzaamheden werden vanwege de weersomstandigheden al een paar keer uitgesteld. De kotter zonk zeven maanden geleden. Daarbij kwamen twee bemanningsleden uit Urk om het leven.

Inter Visual Studio / Leon Verra

Multrasalvor 4 van 't Zeeuwse bedrijf Multraship is nu bezig met voorbereidingswerk ter plaatse, die is er vanochtend aangekomen. 

Een kraanschip is vanochtend vroeg ook vertrokken richting de plek waar de UK165 op de bodem ligt - zo'n 8 tot 10 kilometer uit de kust van 't eiland. Als het kraanschip ter plaatse is - mogelijk morgen - wordt naar alle waarschijnlijkheid de kotter omhoog getakeld en weggesleept.

Dit voorbereidende werk zou met name gaan om het in kaart brengen van het schip en duikers naar beneden sturen; de voorbereidingen voor het takelen.

28 november

Urker viskotter UK165 zonk op 28 november 2019. Rond 5.45 uur verzond Lummetje een noodsignaal; een teken dat de kotter water maakt. Onmiddellijk werd er een grootscheepse zoekactie opgezet. In de loop van de ochtend werd de boot getraceerd op de zeebodem, zo'n zeven kilometer ten westen van Texel.

Begin deze maand liet Multraship al weten aan NH Nieuws geen glazen bol te hebben wat betreft de weersomstandigheden, maar die lijken dan nu eindelijk ideaal."Soms kan een duiker een aantal uur onder water blijven, maar soms ook maar een uur", aldus de directeur destijds.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!