Ga naar Content

Amsterdamse politiek kritisch op Halsema: "Dit had voorkomen moeten worden"

AMSTERDAM - Coalitiepartijen SP en D66 vinden dat de Amsterdamse burgemeester Halsema het nooit zo druk had laten mogen worden tijdens de demonstratie tegen racisme en politiegeweld op de Dam. Ze willen tijdens een debat opheldering. Oppositiepartij VVD wil dat de burgemeester opstapt. 

Foto: AT5

Dat laten de partijen weten in een reactie aan AT5. "Wat gisteren is gebeurd, is in coronatijd niet te verkroppen", zegt D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig. "Zorgpersoneel heeft maanden op hun tandvlees gelopen, ondernemers en hun personeel hebben in de grootst mogelijke onzekerheid geleefd, evenementenorganisatoren weten vrij zeker deze crisis niet te overleven en de hele maatschappij is omgebouwd om afstand te houden, en dan dit."

"Hoe hebben we als stad ervan uit kunnen gaan dat er maar 250 mensen kwamen? Welke informatie had de politie precies?"

Reinier van Dantzig, d66

"We kunnen dit niet goed praten", stelt Van Dantzig. "Dit had voorkomen moeten worden, zo eerlijk moeten we zijn. Hoe hebben we als stad ervan uit kunnen gaan dat er maar 250 mensen kwamen? Welke informatie had de politie precies? Waarom is op de Dam gedemonstreerd en niet op een plek met meer ruimte? Waarom zijn de wegen naar de Dam niet afgesloten? Waarom is er niet samen met de organisatie alles aan gedaan om de mensen vreedzaam van de Dam af te krijgen? Welke afspraken zijn vooraf en tijdens de demonstratie gemaakt met de organisatie?"

Lees ook

SP-fractievoorzitter Erik Flentge denkt dat er een grote inschattingsfout gemaakt is. "De vraag is nu hoe dat heeft kunnen gebeuren. Daar wil ik de burgemeester over bevragen. Ik denk dat ze naar Amsterdammers en andere Nederlanders uitleg verschuldigd is. Ook naar de raad."

Wel omschrijft hij wat nu wel en niet mag 'nog echt wel een worsteling'. "Het is mooi dat zoveel mensen zich tegen racisme wilden uitspreken, maar met zoveel mensen bij elkaar staan, is ongelukkig." Van Dantzig: "Ik ben trots dat er zo veel mensen zich uitspreken en verdrietig dat we als stad dit niet in goede banen hebben weten te leiden." 

"Kijk naar het Facebook-evenement met 4.700 deelnemers, dan had je kunnen verwachten dat het er meer dan 250 werden"

marianne poot, vvd

Marianne Poot, fractievoorzitter van oppositiepartij VVD, komt tijdens dat debat met een motie van wantrouwen tegen de burgemeester. "Je had dit zien moeten aankomen. Kijk naar het Facebook-evenement met 4.700 deelnemers, dan had je kunnen verwachten dat het er meer dan 250 werden." Ze omschrijft het als een 'kapitale inschattingsfout'. 

Forum voor Democratie liet gisteren al weten te willen dat burgemeester Halsema opstapt.

Lees ook