Ga naar Content

Halsema verwachtte paar honderd mensen bij racisme-protest, geen 5000

AMSTERDAM - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam erkent dat het recht om te demonstreren op gespannen voet staat met de coronamaatregelen. Volgens haar had de organisatie voor de demonstratie maar een paar honderd mensen aangekondigd.

Foto: AT5

Ze laat dit weten in reactie op de kritiek die ze kreeg van politici en burgers op het feit dat ze de grote demonstratie niet heeft ontbonden. Onder meer minister Grapperhaus vond de demonstratie "alle perken te buiten." 

Er kwamen vandaag zo'n 5000 mensen naar de Dam om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld. 

"Wij kennen de traditie in Amsterdam dat ook grote groepen demonstranten dit doen, soms spontaan, meestal ongehinderd en midden in de stad. Dat recht staat op gespannen voet met de coronamaatregelen die vragen om weinig contact en kleine groepen. Veel Europese hoofdsteden worstelen met dit dilemma", aldus Halsema.

Inschatting

Volgens Halsema hebben de gemeente en politie vooraf afspraken gemaakt met de organisatie. De inschatting was dat er enkele honderden deelnemers zouden komen. Toen de aantallen snel opliepen zijn er door gemeente en politie extra maatregelen genomen, aldus Halsema. Tekst gaat door onder artikel.

Lees hier wat Halsema eerder zei

Het openbaar vervoer langs de Dam werd omgeleid om ruimte te creeëren. De driehoek besloot vervolgens om de demonstratie door te laten gaan.

De Amsterdamse driehoek constateert dat de demonstratie vreedzaam en zonder incidenten is verlopen.

Lees ook