Ga naar Content

Hans van den Berg nieuwe directeur Tata Steel, maar moederbedrijf ontkent

VELSEN - De Centrale Ondernemingsraad van Tata Steel Nederland zegt dat vice-voorzitter van de directieraad Hans van den Berg de nieuwe directievoorzitter van de staalgigant wordt. De raad beroept zich daarbij op de statuten, maar moederbedrijf Tata Steel Europe erkent Van den Berg niet als directievoorzitter. Vorige week werd bekend dat de huidige directievoorzitter Theo Henrar opstapt. Sindsdien is het onrustig bij Tata Steel IJmuiden: zo waren er vannacht, vanmorgen en vanmiddag nog protesten.

Hans van den Berg, sitedirecteur van Tata Steel - Foto: NH Nieuws

Voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad Frits van Wieringen is er nog niet gerust op dat vice-voorzitter Van den Berg daadwerkelijk de afzwaaiend voorzitter Henrar opvolgt, zegt hij tegen NH Nieuws.

Volgens hem is die aanwijzing het resultaat van de statuten. Die schrijven namelijk voor dat een vertrekkend voorzitter wordt opgevolgd door de vice-voorzitter. Moederbedrijf Tata Europe houdt zich waarschijnlijk niet aan deze statuten. Een woordvoerder van het moederbedrijf laat aan de NOS weten dat ze Van den Berg niet erkennen als nieuwe topman. "Hoogstens als zaakwaarnemer". 

‘Logische wisseling van de wacht’

De aanstelling van Van den Berg zou betekenen dat de opvolging van binnenuit komt, en niet - zoals door de COR gevreesd - een buitenstaander. "We zitten niet te wachten op een marionet uit India", zei COR-voorzitter Frits van Wieringen daar eerder over tegen NH Nieuws. 

Sinds vorige week bekend werd dat 'boegbeeld' Theo Henrar eind deze maand vertrekt, is het onrustig bij het staalbedrijf. Na enkele spontane en georganiseerde acties, kwam personeel gisteravond, vanochtend en vanmiddag opnieuw in opstand. Hoewel Henrar volgens het moederbedrijf in India na gesprekken uit eigen beweging is opgestapt, wordt aangenomen dat hij is ontslagen.

Lees ook

Als warm pleitbezorger van de IJmuidense belangen, zou hij de directie in India te veel in de wielen hebben gereden. India wil namelijk flink bezuinigen, wat betekent dat er in IJmuiden meer dan duizend banen verloren gaan. Henrar maakte enkele jaren geleden juist de afspraak dat er tot oktober volgend jaar geen gedwongen ontslagen zouden vallen. 

Tata Steel doet nog geen mededelingen over de wisseling van de wacht. 

NH Nieuws sprak Frits van Wieringen vanmiddag (video later toegevoegd). 

Frits van Wieringen OR Tata over nieuwe directeur - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook