Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Hollandsche Zeilvloot start petitie om niet kopje onder te gaan

21 mei 2020, 17.47 uur · Aangepast 21 mei 2020, 18.07 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - Schippers en rederijen met historische schepen zijn bang dat ze dankzij de coronacrisis failliet zullen gaan. Verenigd in de organisatie Hollandsche Zeilvloot zijn ze een petitie gestart om aanspraak te maken op meer hulp vanuit de overheid. 

NH Events

"Als er geen extra maatregelen komen vanuit de overheid, zouden veel schippers failliet kunnen gaan en daarmee verdwijnen hun historische schepen voorgoed uit het Nederlandse beeld", valt er te lezen in een persbericht. "Een enkel schip zal verkocht worden als woonschip, de rest van de vloot komt uiteindelijk terecht bij het oud ijzer", schetst de organisatie het horrorscenario. 

Chartervloot

De chartervaart wordt hard getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Geen schip kan nu varen en door annuleringen van geboekte reizen en restituties zijn veel schepen nu acuut in de problemen. In Noord-Holland telt de chartervloot zo'n 150 ondernemers.

"Het vooruitzicht dat 'social distancing' voorlopig bij ons blijft, maakt varen dit jaar welhaast onmogelijk. De ondersteuningspakketten van de regering brengen enige verlichting, maar zullen niet toereikend zijn om de klap van 90 tot 100% omzetverlies op te vangen", vertelde Paul van Ommen, directeur van de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ) eerder aan NH Nieuws.

Noodsignaal

Met de petitie hoopt de organisatie een noodsignaal af te geven aan de overheid. Het tweede pakket steunmaatregelen van de regering vinden ze namelijk onvoldoende om te voorkomen dat de historische zeilvloot verdwijnt.