Haarlem

NL
V

Zonnige hemelvaartsweekend: stranden makkelijker te bereiken, maar 'vermijd drukte'

20 mei 2020, 16.02 uur · Aangepast 20 mei 2020, 16.53 uur · Door Redactie

ZANDVOORT - De stranden van Zandvoort en Bloemendaal zijn dit hemelvaartsweekend makkelijker te bereiken dan aan het begin van de coronacrisis. Aan de andere kant blijft de veiligheidsregio Kennemerland oproepen om dit zonnige weekend drukke plaatsen te mijden: "Ga niet massaal naar stranden, duinen, parken en andere trekpleisters."

Politie waarschuwt mensen niet naar Zandvoort te gaan. Foto: NieuwsFoto.nl

Zowel de kustgemeenten Zandvoort en Bloemendaal als de veiligheidsregio waarschuwen: wordt het ergens te druk, dan worden dit lange weekend (verkeers)maatregelen genomen of gebieden worden afgesloten.

De veiligheidsregio zegt te snappen dat het moeilijk en vervelend is om tijdens het prachtige weer de komende dagen vooral thuis te moeten blijven. Toch is trouw naleven van de coronamaatregelen volgens de veilgheidsregio de enige manier om straks op 1 juni de maatregelen te kunnen versoepelen. De veiligheidsregio wijst de mensen op hun eigen verantwoordelijkheid.

Laconiek

Voorzitter Marianne Schuurmans van de veiligheidsregio zegt het zo in een persbericht: "Versoepelen kan alleen, zolang het virus onder controle blijft. Dus laten we dit goede vooruitzicht op versoepeling nu met z’n allen niet verpesten door
laconiek om te gaan met de maatregelen. Daarom: blijf weg van drukke plekken. Fiets of wandel een rondje in je eigen omgeving en stap niet massaal in de auto of in de trein om naar trekpleisters te gaan. Vermijd drukte, juist met Hemelvaart.” 

Geen verkeersregelaars

Ondertussen zijn Zandvoort en Bloemendaal wel al bezig met een opmaat naar 1 juni. Dan mogen de strandtenten weer onder voorwaarden open en wordt er meer toeloop verwacht. Waren de parkeerplaatsen eerst allemaal afgesloten, nu gaan er steeds meer open. En, zo vertelt een woordvoerder van de gemeente Zandvoort, er staan morgen en de rest van het lange hemelvaartweekend ook geen verkeersregelaars op de Zeeweg en de Zandvoortselaan om bezoekers te weren.

Toch moet dit niet worden gezien als een vrijbrief om massaal naar het strand te komen, benadrukt de gemeente. "We monitoren de verkeersstroom", zegt de woordvoerder, "we houden het goed in de gaten." Mocht het nodig zijn dan kunnen Zandvoort en Bloemendaal alsnog snel maatregelen nemen om de eventuele stroom strandgasten tegen te houden. Ook de Nederlandse Spoorwegen kan ingrijpen als er te veel reizigers naar Zandvoort willen. Dat is eerder ook al gebeurd met mooi weer.

Wandelgebieden

Voor Bloemendaal geldt dat de (wandel)gebieden Elswout en Caprera dit weekend nog zijn afgesloten. 't Wed en de Oosterplas zijn wel weer opengesteld. De oproep van de gemeente daarbij luidt: als het te druk is bij deze plassen, kom dan op een ander moment terug. Boswachters controleren de strandjes en kunnen de regels op de dag zelf aanpassen. Met als uiterste maatregel: sluiting van het gebied.

Reddingsbrigades

In aanloop naar het warme weer dat voorspeld is, roept Reddingsbrigade Nederland recreanten op zich extra bewust te zijn van de risico's van zwemmen in open water. Door de coronacrisis is niet overal toezicht en zijn minder reddingsbrigades beschikbaar. Op plekken waar wel toezicht is, gelden voor de reddingsbrigade restricties en aangepaste werkwijzes vanwege het virus.

Recreanten wordt verzocht drukte te vermijden en elkaar voldoende ruimte te geven, ook in het water. Volg de richtlijnen van de overheid, beperk strandbezoek en blijf niet plakken op de
toegangswegen naar het strand, adviseert de reddingsbrigade.

Corona in Haarlem
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en Omgeving en krijg updates in je tijdlijn