Ga naar Content

'Tuimelaar Zafar aangevaren door schip': skelet gaat naar natuurmuseum Ecomare

DE KOOG - Tuimelaar Zafar is aangevaren door een schip. Dat concludeert de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht na onderzoek. Zijn staart is vermoedelijk door een scheepsschroef geamputeerd. De dolfijn spoelde deze week dood aan op het strand van Wijk aan Zee, nadat hij eerder rondzwom in de havens van IJmuiden en Amsterdam.  

Foto: Stefan Kamsma

De dolfijn is in korte tijd uitgegroeid tot een bekendheid, wat hij in Frankrijk al langer was. Daar is hij veel vaker in havens gezien en had hij ook een naam gekregen: Zafar.

Tuimelaars zijn speelse, nieuwsgierige dieren. Begin deze maand zwom dit exemplaar vanuit Frankrijk mee met Nederlandse zeilschip Tres Hombres en kwam zo via de sluizen van IJmuiden en Noordzeekanaal in de haven van Amsterdam terecht. Omdat hij ook daar niet van de zijde van het schip week, werd hij in de dagen daarna met wisselend succes naar zee gelokt.

Bekijk hieronder de reportage die NH Nieuws begin deze maand maakte.

Dolfijn nog altijd in Amsterdams water - NH Nieuws

Buitenkans

Het skelet van Zafar gaat uiteindelijk naar de walviscollectie van Ecomare op Texel. Ecomare heeft al wel skeletten van dolfijnen in de tentoonstelling, maar de tuimelaar ontbreekt nog aan de collectie. "Het is beetje gek om het nu zo te zeggen, maar het is wel een buitenkans," aldus Ecomare. "We willen een zo compleet mogelijk beeld geven van dieren in de Noordzee."

Bij strandingen van walvissen wordt altijd nagegaan of een natuurmuseum belangstelling heeft voor het skelet, waarbij Naturalis als eerste wordt gebeld. In goed overleg tussen Naturalis en Ecomare is besloten dat Naturalis eigenaar wordt van het skelet, maar het in permanente bruikleen geeft aan Ecomare. De twee musea delen de kosten voor de preparatie. 

Bekijk hieronder beelden van het moment dat het kadaver werd aangetroffen in de branding, eergisteren op het strand van Wijk aan Zee.

Dolfijn Zafar dood gevonden in branding Wijk aan Zee - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook