Start van hoofdcontent

WIJK AAN ZEE

nl

Dolfijn Zafar dood aangespoeld op strand Wijk aan Zee

13 mei 2020, 10.08 uur · Aangepast 13 mei 2020, 15.34 uur · Door Jouri Bakker

WIJK AAN ZEE - Dolfijn Zafar, die vorige week de haven van Amsterdam werd uitgeloodst, is dood aangespoeld op het strand van Wijk aan Zee. 

Foto: Stefan Kamsma

Dat meldt SOS Dolfijn. De stichting kreeg gisteravond de tip dat er op het strand van Wijk aan Zee een dode dolfijn was aangespoeld. Op basis van het toegestuurde beeldmateriaal werd vastgesteld dat om Zafar ging. 

Dolfijn Zafar dood gevonden in branding Wijk aan Zee - NH Nieuws

De melder was Stefan Kamsma, die een strandwandeling met z'n hond maakte en het kadaver tussen de strandopgang bij Heliomare en de strandhuisjes in de branding aantrof. "Hij was vanwege het schuim niet goed te zien", vertelt Kamsma aan NH Nieuws. "Maar m'n hond rook hem." 

Tres Hombres

Zafar was al langer bekend onder bewoners van Franse kustgebieden, maar sinds vorige week ook in Nederland. Twee weken geleden volgde de dolfijn het Helderse vrachtschip Tres Hombres vanuit Franse wateren naar de sluis van IJmuiden.

In plaats van rechtsomkeert te maken, volgde Zafar het schip ook toen het door de sluizen voer, en wilde zelfs in de Amsterdamse haven geen afscheid nemen van het klassieke zeilschip.

Uiteindelijk werd het dier met de Tres Hombres terug naar de sluizen van IJmuiden gelokt, waar de dolfijn met een list weer de Noordzee werd opgestuurd. Al snel werd duidelijk dat de dolfijn niet van plan was snel te vertrekken: hij bleef in de buurt van de sluismond. 

Staartblad

Inmiddels is het kadaver van Zafar van het strand gehaald. Hoe de dolfijn is gestorven, is niet bekend. Opvallend is wel dat het staartblad ontbreekt. De dolfijn is naar de Universiteit Utrecht gebracht, waar de Faculteit Diergeneeskunde de doodsoorzaak zal onderzoeken.  

SOS Dolfijn schrijft 'zeer aangedaan' te zijn 'door dit verdrietige nieuws'.

Beelden van Zafar toen hij nog rondzwom in de Noordzee

Tuimeldolfijn op volle zee bij vissersboot - André Bakker

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!