Ga naar Content

Amstelveen wil bedrijventerrein opofferen voor duizenden woningen

AMSTELVEEN - Op het verouderde industrieterrein Legmeer moeten drieduizend nieuwe woningen worden gebouwd. Het moet een duurzame en groene stadswijk worden.

Bedrijventrerrein Legmeer - Foto: Google Earth

De nieuwe wijk moet een plek zijn waar 'wonen en werken' samengaan en die voorbereid is op 'grote klimaatveranderingen'. De meeste huizen die hier worden gebouwd zijn bestemd voor de midden- en hoge inkomens (80 procent). In de hoop dat elders in Amstelveen huizen vrijkomen voor mensen met een laag inkomen.

Het gemeentebestuur wil graag dat de nieuwe wijk er komt maar zegt dat het vooral ook om een visie gaat. "Corona heeft gevolgen voor het economisch klimaat. Ook in Amstelveen. Zo’n visie is een toekomstvisie. En we hebben geen glazen bol," zegt wethouder Floor van Gordon. Voor de bouw van de nieuwe wijk heeft de gemeente het Rijk om een bijdrage gevraagd van 15 miljoen euro. 

Woningnood

De woningnood in Amstelveen is dramatisch. De huizenprijzen zijn daardoor vorig jaar draconisch gestegen, blijkt uit cijfers van het CBS. Starters en mensen met een laag inkomen komen daardoor nauwelijks meer aan de bak. 

En om voor een sociale huurwoning in Amstelveen in aanmerking te komen moet je vaak lang wachten. Dat merkte ook Roxan die begin dit jaar nog noodgedwongen bij haar moeder woonde. Ze deed haar verhaal in onze serie over woningnood in Noord-Holland.

Lees ook