Ga naar Content
Haarlemmermeer

'Amstelveens woningtekort is overblijfsel van financiële crisis'

2 oktober 2019, 18.18 uur
Door: · Foto:

Starters die tegen hun zin bij hun ouders blijven wonen of noodgedwongen naar een andere gemeente vertrekken. Net als in andere delen van het land kampt Amstelveen met een flink tekort aan beschikbare sociale huurwoningen. Hoe komt het dat mensen als de 28-jarige Stefan van Wijnen in deze situatie zijn gekomen?

Om de situatie van Stefan te verklaren, moeten we terug naar de financiële crisis, zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. "Voor de crisis, voor 2008, bouwden we zo'n 80.000 woningen. Dat is de laatste vijf, zes jaar gezakt naar 50.000 woningen."

'Verhuurdersheffing als boosdoener'
Volgens hem komt die daling onder meer door aangescherpte normen om een hypotheek te krijgen. Maar belangrijker nog was de invoering van een verhuurdersheffing. Die heffing is een belasting die woningcorporaties gingen betalen om het begrotingstekort te drukken. Dat kost de corporaties - die het grootste deel van de sociale huurwoningen beheren - in totaal 1,7 miljard euro per jaar. 

Ook Wim de Waard van woningcorporatie Eigen Haard wijst de verhuurdersheffing aan als de belangrijkste oorzaak voor het tekort aan sociale huurwoningen.

(Artikel gaat verder onder de video)

Woningcorporatie Eigen Haard over oorzaak tekort sociale huurwoningen - NH Nieuws

En niet alleen nam het aantal nieuwe woningen af; de vraag naar sociale huurwoningen nam juist toe, zegt Boelhouwer. "We hebben veel arbeidsmigranten, we hebben veel ouderen. Wat ook toeneemt: mensen die vroeger in verzorgingstehuizen zaten, moeten nu zelfstandig gaan wonen. Zij vragen ook om een sociale huurwoning."

Boelhouwer verwacht dan ook niet dat de problematiek op de korte termijn wordt opgelost.

Hoogleraar woningmarkt: "De crisis gaat nog tien jaar duren" - NH Nieuws

Onderzoek NH Nieuws & RTV Amstelveen
NH Nieuws maakt in samenwerking met mediapartner RTV Amstelveen een serie verhalen over de problemen in de sociale huursector in Amstelveen. De andere verhalen vind je hier, hier en hier.