Ga naar Content

Gerelateerde videos

Roxan woont noodgedwongen al drie jaar bij haar moeder

Toen Roxan zo'n drie jaar geleden terug wilde keren naar Amstelveen kwam ze er achter dat de woningmarkt sterk is veranderd in de afgelopen jaren. Door de enorme wachttijden voor een sociale huurwoning woont Roxan weer bij haar moeder. Geen pretje als je 31 bent en een eigen leven wil opbouwen. 

🏠 Woningnood in Noord-Holland

Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen in onze provincie. De wachtlijsten stapelen zich razendsnel op, mensen wonen noodgedwongen antikraak of moeten zelfs uitwijken naar een andere provincie. Lees hier meer over ons onderzoek, de voorbeelden én de oplossingen.   

Op haar 16e verhuisde de Amstelveense naar Schoonhoven om daar een opleiding te volgen. Nadat haar relatie op de klippen liep wilde ze terugkeren naar Amstelveen omdat ze zich daar nog altijd het meeste thuis voelt. 

"Ik stond hier altijd nog ingeschreven bij Woningnet. Ik dacht: dat komt wel goed als ik terug wil. Ik had ook erg de behoefte om terug te gaan naar Amstelveen. Het bleek alleen veel lastiger dan gedacht." 

"Ik heb een beetje het gevoel dat ik stagneer in mijn eigen ontwikkeling"

Roxan buis

Meer dan een decennium staat Roxan ingeschreven voor een sociale huurwoning, maar ze heeft nog nooit een uitnodiging gekregen om een huis te mogen bezichtigen. Een enkele keer staat ze op de wachtlijst op nummer 80, vaak genoeg staat ze nog een stuk lager. "Ik maak eigenlijk helemaal geen kans op een sociale huurwoning." 

11 jaar ingeschreven

Roxan merkt dat wonen bij haar moeder niet alleen ten koste gaat van haar privacy, maar dat ze daar ook door wordt geremd. "Ik heb een beetje het gevoel dat ik stagneer in mijn eigen ontwikkeling. Ik bedoel, ik ben 31 en een gezin ligt wel in de planning maar dat wordt heel lastig hier."

Roxan zoekt naar alternatieven aangezien haar kansen op een sociale huurwoning in Amstelveen nihil zijn. "Ik weet waar ik heel graag zou willen wonen: in een woongroep in Amstelveen. Daar ben ik ook al 2 jaar bekend." Helaas is de doorstroming binnen deze woongroep net zo dramatisch als bij een sociale huurwoning. Er zit heel weinig beweging in, dat is eind vorig jaar ook erkend door wethouder Rob Ellermeijer.

Woongroep

Toch is er voor Roxan een sprankje hoop. "Ik weet bijvoorbeeld dat 'The Next Building' een ding is hier in de buurt. Daar ben ik voor uitgenodigd. Het is een bedrijfspand waar nu studio's zijn gerealiseerd met het idee om in de toekomst door te kunnen stromen naar een sociale huurwoning, zonder dat ik mijn inschrijfjaren verlies. Het is wel aan de dure kant maar beter dan nog jaren hier wonen."