Ga naar Content

Thuiswerken, lokaal shoppen en bellen met het ziekenhuis: dit nemen we mee naar het post-coronatijdperk

NOORD-HOLLAND - Het coronavirus heeft in korte tijd de wereld op z'n kop gezet, vooral in negatieve zin. Maar door alle veranderingen van de afgelopen weken zijn ook bijzondere initiatieven en andere manieren van werken ontstaan. Wat kunnen we meenemen naar het post-coronatijdperk?

Foto: NH Nieuws

Ten eerste is er een veel grotere focus op het lokale komen te liggen. Zo loopt het storm bij verschillende kleine, lokale ondernemers in de provincie. In West-Friesland hebben tuinders en boeren massaal stalletjes langs de kant van de weg opgezet om hun lokale producten te verkopen aan inwoners in de regio. De waar is zelfs zo populair, dat er een speciale fietsroute langs de kraampjes is gecreëerd. 

Ook de boerenwinkel van Anne le Gloahec in Ilpendam ziet een enorme stijging in de verkoopcijfers. "Het is hier nu vergelijkbaar met de kerstdrukte", zegt de onderneemster. In Muiden ziet bloemiste Sharon van Erk hoe haar omzet in de afgelopen weken is verdubbeld. " We hopen dat de trend na de crisis doorzet." 

Tekst loopt door onder video

Mensen houden nu heel erg van bloemen - NH Nieuws

Op Texel heeft het lokale bier juist te maken met een expansie over de (ei)landsgrenzen, nu de lokale brouwerij hun bier online te koop aanbiedt.  "Ons bier gaat echt het hele land en België door en dat is leuk om te zien."

Thuiswerken

Terwijl het bier dus vele kilometers aflegt, zijn er op de weg juist steeds minder mensen te vinden. Haarlemmer Bram van Liere ziet als verkeerswoordvoerder dat het aantal thuiswerkers enorm is toegenomen en hoopt dat er van het momentum gebruik wordt gemaakt om te investeren in meer fietspaden in en rondom de stad. Ook de ondernemersvereniging OV IJmond hoopt dat het thuiswerken een blijvertje is in het post-coronatijdperk. Volgens voorzitter Ton van der Scheer scheelt het miljarden euro's als werknemers niet meer vaststaan in de vele files. 

Mensen die in de buurt van Schiphol wonen, hopen dat het vliegverkeer ook niet snel terugkeert naar het oude niveau. "Eerst konden we de vliegtuigen bijna aanraken, maar nu is het hier nog nooit zo stil geweest", zegt een omwonende.

"Misschien kunnen we na de crisis ook wel eens een thuiswerkdag voor de leerlingen doen"

daniel, leraar

Ook in het onderwijs en de zorg zijn er genoeg inventieve beslissingen doorgevoerd. Zo wist Daniël, die leraar is in Anna Paulowna, met verschillende digitale hulpmiddelen een basis op te zetten om dagprogramma's voor zijn leerlingen te maken. "Misschien kunnen we na de crisis ook wel eens een thuiswerkdag doen", blikt hij vooruit.

En wie weet hoef je voor een medisch consult voortaan niet altijd meer naar het ziekenhuis zelf: het Tergooi Ziekenhuis experimenteert deze tijd namelijk met videobellende artsen. "Door de ervaringen die we nu door het coronavirus opdoen, kunnen we je straks veel makkelijker op afstand helpen", vertelt woordvoerder Wencke Fassbender.

Het postcoronatijdperk: zo ziet de wereld er straks uit volgens een futuroloog, een econoom en een wethouder

De coronacrisis heeft de wereld nu al maanden in zijn greep en ook de komende tijd zal het virus ons leven beheersen. Wat leren we van zo'n periode en wat nemen we mee uit de crisis naar het post-coronatijdperk? NH Nieuws legde de vraag voor aan futuroloog, een econoom en een wethouder.

Klik op de foto om hun verhaal te lezen.