Ga naar Content

Muidense bloemenwinkel ziet toekomst rooskleurig tegemoet: "Hopen dat de trend doorzet"

MUIDEN -  Vrolijke gezichten bij De Bloementafel van Muiden. En dat is niet zo vreemd, want door de coronacrisis is de omzet meer dan verdubbeld. Met bloemen willen mensen het thuis gezellig maken en anderen een hart onder de riem steken.

Mensen houden nu heel erg van bloemen - NH Nieuws

Voor Sharon van Erk en haar man Roland is het momenteel 'alle hens aan dek', want door de coronacrisis is het een gekkenhuis in de bloemenwinkel in Muiden. De bloemen vliegen als warme broodjes over de toonbank. 

Zelfs als de eigenaren 's avonds - na een harde dag werken - eindelijk de deuren van de winkel mogen sluiten, kunnen ze niet van hun rust genieten. Dan moeten ze op pad om alle bestellingen te bezorgen. Maar klagen doen de Muidenaren niet, want het harde werken wordt beloond.

Tekst loopt door onder foto

Foto: NH/marcruyg

Zo goed als de bloemenwinkel het doet, zo beroerd gaat het met de kwekers die hun export zien wegvallen. En hoewel de thuiswerkers meer bloemen kopen en we vaker een boeket weggeven, kan daarmee de weggevallen export niet worden gecompenseerd. 

Maar wie denkt dat de prijzen laag zijn, komt bedrogen uit. "De eerste week klapte de handel weg en gingen de prijzen omlaag, maar toen de aanvoer beperkter werd, werden de bloemen peperduur. Nu zakt het weer naar normaal tarief", zegt Sharon. 

"Ik heb het idee dat nu iedereen gewend is aan bloemen in huis dat de bloementrent door gaat zetten"

sharon van erk, bloemiste

Sharon van Erk ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. "Ik heb het idee - nu iedereen gewend is aan bloemen in huis - dat de bloementrend door gaat zetten." Sharon hoopt dat de coronacrisis het begin van een tijdperk betekent waarin mensen anders met elkaar omgaan. Een periode waarin men meer tijd voor elkaar neemt en mensen lief voor elkaar zijn. 

Overigens doen niet alle bloemenwinkels het goed. Wie in een uitgestorven winkelstraat zit, ziet weinig klanten. Zo kunnen winkels die zich gespecialiseerd hebben in bruidswerk en het aankleden van evenementen, amper het hoofd boven water houden. 

Foto: NH/marcruyg

Het postcoronatijdperk: zo ziet de wereld er straks uit volgens een futuroloog, een econoom en een wethouder

De coronacrisis heeft de wereld nu al maanden in zijn greep en ook de komende tijd zal het virus ons leven beheersen. Wat leren we van zo'n periode en wat nemen we mee uit de crisis naar het post-coronatijdperk? NH Nieuws legde de vraag voor aan futuroloog, een econoom en een wethouder.

Klik op de foto om hun verhaal te lezen.