Ga naar Content
Haarlem

Thuiswerken moet ook na de coronacrisis normaal blijven: "Laten we elkaar daarin stimuleren"

23 april 2020, 07.00 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Nieuws

HAARLEM - "Elk nadeel heeft zijn voordeel" was één van de mantra's van Johan Cruijff. En dat geldt volgens Milieudefensie zeker voor haar doel: het beteugelen van de klimaatcrisis. De Haarlemse Bram van Liere, die verkeerswoordvoerder is van de organisatie, hoopt dat veel van zijn mede-stadsgenoten ook na de coronacrisis meer thuis blijven werken. 

Het onderzoek van Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM, red.) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat deze week werd gepresenteerd, voedt zijn hoop. "Het was eerst zo dat zes procent van de mensen volledig thuis werkte, dat percentage is de afgelopen weken opgelopen naar 39 procent", vertelt Bram van Liere. 

"Er zijn nu heel veel mensen die nu leren: 'hé, dit werkt ook. Het heeft ook voordelen naast nadelen. En misschien wil ik dat wel meer blijven doen.'" Uit onderzoek van het KiM blijkt dat ruim een kwart dat ook inderdaad wil gaan doen. Daarom zet Milieudefensie in op een lichte koerswijziging. Niet alleen maar benadrukken dat we onszelf duurzamer van en naar werk moeten gaan vervoeren, maar ook mínder. 

Fietspaden 

Van Liere van Milieudefensie vindt dat er juist nu gebruik moet worden gemaakt van het momentum. Bijvoorbeeld door meer ruimte te creeëren voor fietspaden in en rond Haarlem. Hier wonen veel forenzen die in Amsterdam werken. Een afstand die te overbruggen is met de fiets, wanneer je wel naar kantoor moet. 

Er is al een route uitgestippeld voor een zogeheten fietssnelweg, waar Bram van Liere zelf ook met enige regelmaat gebruik van maakt om naar zijn kantoor in Amsterdam te fietsen. "Maar dat is niet overal een goed fietspad." Hij kent een aantal kruispunten en locaties waar nog wel wat verbeterd kan worden, zoals ter hoogte van station Spaarnwoude. Daar zijn volgens hem veel haakse bochten. "Hier word je in een soort kurkentrekker gegooid als fietser. Daar is het fietspad heel smal."

Van Liere hoopt dat met de nieuwe inzichten, dit soort verbeteringen ook sneller worden opgepakt. Hierdoor kan zo optimaal mogelijk gebruik worden gemaakt van een groter besef van het klimaat. 

Tekst loopt door onder video 

Meer thuiswerken goed voor klimaat - NH Nieuws / Geja Sikma

Woon-werk verkeer 

Ook vindt Milieudefensie dat nu het moment is aangebroken om te breken met de traditie van belastingaftrek van het woon-werk verkeer. "Wat we nu laten zien is dat we met meer thuiswerken wel degelijk uit de voeten kunnen. Misschien niet honderd procent en het geldt zeker niet voor alle beroepsgroepen, maar laten we mensen zoveel mogelijk stimuleren die verkeerskilometers niet te maken en al helemaal niet financieren."

Het postcoronatijdperk: zo ziet de wereld er straks uit volgens een futuroloog, een econoom en een wethouder

De coronacrisis heeft de wereld nu al maanden in zijn greep en ook de komende tijd zal het virus ons leven beheersen. Wat leren we van zo'n periode en wat nemen we mee uit de crisis naar het post-coronatijdperk? NH Nieuws legde de vraag voor aan futuroloog, een econoom en een wethouder.

Klik op de foto om hun verhaal te lezen.