Ga naar Content

Boerenwinkel heeft het door corona drukker dan met Kerst: "Heel blij, maar wel uitdagend"

ILPENDAM - De boerenwinkel van Anne Le Gloahec in Ilpendam draait momenteel overuren. Terwijl veel kleine ondernemers last van wegblijvende klanten hebben, lijkt Anne & Co immuun voor het virus. "Het is hier nu vergelijkbaar met de kerstdrukte", aldus Anne.

Miniwinkel Anne & Co heeft topdrukte tijdens corona - NH Nieuws / Stephan Brandhorst

De winkel in de dorpstraat in Ilpendam is niet al te ruim. Daardoor heeft Anne twee mandjes voor de deur gezet: klanten dienen een mandje te pakken en als ze op zijn, moeten ze wachten tot er weer een nieuwe is. "Soms voelt het wel een beetje als schooljuffrouw spelen, maar het moet."

In de week van Pasen stond er een gigantische rij voor de deur van de boerenwinkel. Het was volgens Anne vergelijkbaar met de drukte tijdens Kerst. Alleen heeft ze nu de beschikking over minder arbeidskrachten, omdat er door de coronamaatregelen maximaal twee werknemers en twee klanten tegelijk in de winkel mogen zijn. "We doen daardoor anderhalf keer zoveel werk met minder mensen. Dat is wel een uitdaging", geeft ze toe.

Tekst gaat door onder foto

Foto:

Toch zal de eigenaresse van de boerenwinkel niet zo snel mokken over de huidige situatie. In tegenstelling tot een hoop andere winkels loopt het bij haar wel goed. "Ik ben tevreden en heel blij dat het nog steeds druk is. We zijn een lokale onderneming en mensen komen hier al meer dan tien jaar. Daardoor komen ze gelukkig ook in mindere tijden."

"Mensen hebben simpelweg levensbehoeften nodig", vertelt Anne. Dat leidde in het begin van de coronacrisis nog tot hamsteren bij de supermarkten, maar ook bij haar winkel. "Mensen probeerden toen hier alles mee te nemen wat ze in de supermarkt niet meer hadden. Dat is nu gelukkig een stuk minder."

Het postcoronatijdperk: zo ziet de wereld er straks uit volgens een futuroloog, een econoom en een wethouder

De coronacrisis heeft de wereld nu al maanden in zijn greep en ook de komende tijd zal het virus ons leven beheersen. Wat leren we van zo'n periode en wat nemen we mee uit de crisis naar het post-coronatijdperk? NH Nieuws legde de vraag voor aan futuroloog, een econoom en een wethouder.

Klik op de foto om hun verhaal te lezen.