Ga naar Content

Jonker legt schuld bij de clubs: "Voetbal is niet eensgezind geweest"

VELSEN-ZUID - Andries Jonker vindt dat de betaald voetbalclubs de hand in eigen boezem moeten steken. Volgens de trainer van Telstar hebben zij het besluit van het kabinet om niet te voetballen tot 1 september makkelijker gemaakt. Daarnaast zit de Noord-Hollander nog met veel vragen na de persconferentie van Minister-president Mark Rutte.

Andries Jonker: "Het is jammer dat het voetbal niet eensgezind is geweest" - NH Nieuws

Jonker vindt het een opmerkelijk besluit van het kabinet om betaald voetbal niet toe te staan de komende maanden. "Je had ook kunnen zeggen: we gaan elke maand beslissen en kijken dan hoe we ervoor staan. Het is jammer dat het voetbal niet eensgezind is geweest."

Chaos

"Ik denk dat het vooral aan ons als clubs ligt", vervolgt Jonker. "De topclubs, vooraanstaande voetbaljournalisten en de degradatiekandidaten wilden niet voetballen. De KNVB was niet eensgezind met de clubs. Dan is het choas en is het voor de regering makkelijk om er niet aan te beginnen."

"Ajax staat bovenaan, dus die zijn kampioen. RKC staat onderaan, dus die gaan degraderen"

telstar-trainer andries jonker
Foto: Pro Shots/Joep Leenen

Voorstander van uitspelen

De inwoner van Den Ilp weet dat het coronavirus voor heel vervelende omstandigheden zorgt. "Ik heb steeds gezegd: op één staat volksgezondheid, en op twee en drie ook. Maar als je kan voetballen, als dat veilig is voor staf en spelers, desnoods achter gesloten deuren, moet je dat doen. Wat als Marc Overmars in zijn enige interview had gezegd: 'laten we het per maand bekijken. Laten we voetballen als het veilig is.' In Duitsland is die eenheid er wel. Daar wil men voetballen en wij niet."

Jonker zit nog met veel vragen. "Mogen we nu trainen met meerdere spelers? Wanneer zou het nieuwe seizoen kunnen beginnen? Wanneer mag de voorbereiding beginnen? Mag je in de voorbereiding dan oefenwedstrijden spelen? Of moet je die in een ander land spelen? Het is nu gewoon even wachten tot we antwoorden krijgen."

Oplossing

Het standpunt van Jonker over de afwikkeling van het betaald voetbal is duidelijk. "We hebben zelf de zaak bevroren. Ajax staat bovenaan, dus die zijn kampioen. RKC staat onderaan, dus die gaan degraderen. Anders krijg je een enorme financiële strijd waarom een club wel of niet recht heeft op iets. Met z'n allen hebben we hiervoor gezorgd, dus dan moet je de gevolgen accepteren."

Lees ook