Ga naar Content

Telstar wil geen eredivisie met twintig clubs: "Daar zijn wij faliekant tegen"

VELSEN-ZUID - Steef Hammerstein, commercieel directeur van Telstar, vindt dat de eredivisie en eerste divisie volgend seizoen met hetzelfde aantal clubs gespeeld moeten worden als dit seizoen. Dat betekent dat de eerste divisie blijft bestaan uit twintig ploegen en in de eredivisie blijven achttien clubs actief.

Foto: Fred Segaar/NH Nieuws

"Telstar is van mening dat je de competities sowieso moet houden zoals die nu zijn", vertelt Hammerstein aan NH Sport. "Dat betekent achttien clubs in de eredivisie en twintig in de eerste divisie. En niet twintig in de eredivisie en achttien in de eerste divisie. De eredivisie wilde zelf eerder mogelijk naar zestien clubs. Dan moeten ze nu niet naar twintig willen. Dat is een trap na naar de eerste divisie. Daar zijn wij faliekant tegen."

"Als club kunnen we er mee leven als we dit als eindstand hanteren"

COMMERCIEEL DIRECTEUR STEEF HAMMERSTEIN

Huidige ranglijst = eindstand

Hammstein vindt dat de huidige ranglijst als eindstand aangemerkt kan worden. "We hebben driekwart van de competitie gespeeld. Daarmee heb je een duidelijke stand. Als club kunnen we er daardoor mee leven als we dit als eindstand hanteren."

De club is ook van mening dat SC Cambuur en De Graafschap mogen promoveren. Alleen onder de voorwaarde dat RKC Waalwijk en ADO Den Haag dan degraderen. "Gaan er twee omhoog, dan gaan er ook twee naar beneden. Dat zou voor ons een acceptabele keuze zijn. Ook als het seizoen ongeldig wordt verklaard, zullen wij dat accepteren."

Meerderheid nodig

Bij een eventuele stemming moet er een meerderheid zijn. Dat betekent dat in de eerste divisie negen clubs (totaal zestien clubs, want de beloftenteams stemmen niet mee) akkoord moeten gaan met een bepaald voorstel. In de eredivisie moeten tien clubs het met elkaar eens zijn.

"Het is in ieder geval goed dat er nu duidelijkheid is", vervolgt Hammerstein. "Dat heeft de overheid dinsdag goed gedaan. Ik hoop dat we in juli zicht krijgen hoe het na 1 september gaat worden. Dan kunnen we daar ons tijdig op instellen."

"We moeten als betaald voetbal geen uitzonderingspositie willen hebben naar de maatschappij toe"

commercieel directeur steef hammerstein

"Het kan geen discussie zijn dat gezondheid op nummer één staat. We moeten als betaald voetbal naar de maatschappij toe geen uitzonderingspositie willen hebben. We zijn een belangrijke component in de maatschappij, maar we hebben ook een voorbeeldfunctie.
Gebruik daarbij het verzonde verstand, accepteer dit en laten we ons focussen op de nieuwe competitie. Zodat de continuïteit en het bestaansrecht van de clubs voorop staat."

Loonoffer

Er wordt gesproken over het inleveren van salaris voor voetballers om de clubs financieel te ondersteunen. Telstar heeft daarin nog geen standpunt ingenomen. "Een loonoffer zou natuurlijk een geweldig gebaar zijn. Maar bij Telstar wordt niet gigantisch verdiend, dus voordat je het weet zit je onder het minimumloon. We moeten nog uitzoeken hoe de verhoudingen liggen", aldus Hammerstein.

Lees ook