Ga naar Content

Bedrijfsleven en gemeentes willen provincie helpen vaart te maken bij stikstofbeleid

NOORD-HOLLAND - Meerdere gemeentes in Noord-Holland hebben een lijst met tips opgesteld voor het provinciaal bestuur. Ze vinden dat er meer tempo moet worden gemaakt met het maken van stikstofplannen voor de woningbouw maar ook het natuurherstel.

Foto: AdobeStock

De gemeentes - waaronder Zaanstad, Den Helder, Schagen, Bergen en Hoorn - zeggen bij hun lijst met tips dat ze al blij zijn met het streven van de provincie om de plannen vlot te trekken en de vergunningverlening op volle sterkte te brengen. Toch moet er meer haast worden gemaakt.

Meer risico

Volgens de opstellers van het document mag de provincie bij die verleningen van de vergunningen wel iets meer risico nemen. Door eerdere uitspraken van de rechter rond stikstof wordt er inmiddels voorzichtig te werk gegaan. De wettelijke termijn van dertien weken voor de afhandeling wordt ook vaak niet gehaald, schrijven de gemeentes. Zij vragen de provincie om toezicht daarop te houden.

Ze verwijzen ook naar een gewonnen rechtszaak van de gemeente Schagen. Die wist door juist met ecologische argumenten aan te tonen dat de bouw van de nieuwe reactor Pallas in Petten geen problemen voor de natuur zou opleveren. Verder willen de gemeentes dat er pragmatischer naar sloop- en bouwprojecten wordt gekeken.

Stikstofbank

De schrijvers van het stuk vragen verder op een gebiedgerichte drempelwaarde en er zou een stikstofbank moeten komen waarin je kunt verrekenen hoeveel stikstof er door nieuwe projecten bij komt terwijl aan de andere kant kan worden afgetrokken hoeveel stikstof verdwijnt door sanering van bedrijven. Tot slot willen de opstellers dat er meer duidelijkheid komt over de rol van stikstof in de bestemmingsplannen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook