Ga naar Content
Noordkop & Texel

Gemeenten willen niet langer op provincie wachten en komen met eigen stikstofaanpak

8 november 2019, 20.02 uur · Aangepast 8 november 2019, 20.16 uur
Door: Redactie · Foto: Adobe Stock

Een groep gemeenten in Noord-Holland komt met een eigen stikstofaanpak, omdat ze vinden dat ze te lang op maatregelen van het kabinet en de provincies moeten wachten. De gemeenten Bergen, Schagen en Opmeer trekken de kar. Het is de bedoeling dat circa zeventien andere gemeenten zich aansluiten bij het initiatief als hun colleges daarvoor groen licht geven.

Wanneer te veel stikstof - afkomstig van onder meer verkeer, industrie en landbouw - neerslaat op een natuurgebied verdwijnen kwetsbare planten en diersoorten. Volgens de gemeenten die het initiatief indienden, zou een zogenaamde stikstofdepositiebank de oplossing kunnen zijn. 

"Een depositiebank werkt als een gewone bank, maar dan voor stikstof", staat in een persbericht dat de gemeenten samen opstelden. "Wanneer een bedrijf dat ervoor zorgt dat de stikstof neerdaalt op natuurgebieden stopt, kunnen nieuwe activiteiten, bijvoorbeeld woningbouw of uitbreiding van agrarisch bedrijvigheid, vervolgens op basis van dit 'saldo' weer worden vergund."

"Oplossingen vinden op een nuchtere Noord-Hollandse manier."

wethouder Klaas Valkering

Volgens de Bergense wethouder Klaas Valkering willen de gemeenten oplossingen vinden door "op een nuchtere Noord-Hollandse manier terug te vallen op instrumenten" die voor 2015 werden gebruikt. In dat jaar kwam het stikstofbeleid tot stand waar de Raad van State eerder dit jaar een streep door zette.

"Voordat deze regels op 1 juli 2015 in werking traden, hadden we in Nederland namelijk ook natuurgebieden, agrariërs en bouwden we volop woningen. Toen zat het land niet op slot en als het aan ons ligt, hoeft dat nu ook niet", zegt Valkering tegen NH Nieuws.

Boeren protesteren door

Ondertussen willen de Noord-Hollandse boeren aankomende maandag opnieuw naar het provinciehuis in Haarlem om te demonstreren tegen het stikstofbeleid dat nu wordt gevoerd. Vandaag was er een aantal gesprekken op het provinciehuis tussen de Gedeputeerde Staten en de boeren zelf, maar volgens Ad Baltus, woordvoerder van de boeren in de regio Alkmaar, "liggen de twee partijen te ver uit elkaar om tot een afspraak te komen."

Lees ook