Ga naar Content

Ondernemers en scholen reageren: "Verlenging coronamaatregelen met drie weken is killing"

NOORD-HOLLAND - Dat de maatregelen om het coronavirus te beteugelen met drie weken zijn verlengd, is ook voor veel Noord-Hollandse ondernemers en scholen een flinke domper. Voor veel bedrijven zijn het spannende tijden, want hoe lang gaat de 'intelligente lockdown' nog duren? 

Arwin Bos & Nancy Wessels - Foto: NH Nieuws/Nancy Wessels

Drie weken langer verplicht dicht is voor geen enkel bedrijf een leuke boodschap, maar voor seizoensgebonden bedrijven is de klap zo mogelijk nog harder. "Dat is killing", erkent Nancy Wessels, eigenaresse van The Spot in Zandvoort. "Alle drie de takken van mijn bedrijf liggen stil: de watersport, het evenementenbureau en de ondersteunende horeca." 

Omdat veel bedrijven aan het strand  vooral van april tot september goed boeren, is iedere week gedwongen sluiting voor The Spot vanaf nu een flinke schadepost. "Net als veel strandpaviljoens mogen wij in de winter ook niet open."

'Spannend'

Hoewel er nog nauwelijks zomerse temperaturen zijn gemeten, zou Nancy rond deze tijd al een goede omzet kunnen draaien. "Twee maanden kan ik wel overbruggen, maar als je een heel seizoen mist...Als je een seizoensbedrijf hebt, is je liquiditeitsplan extra belangrijk."

Omdat niemand weet hoelang het virus door voortwoekert, kan ze geen plannen maken. "Je weet niet waar je aan toe bent." Ze heeft een aanvraag ingediend voor werktijdverkorting, maar daar is nog niet op gereageerd. "Er wordt veel beloofd, maar ik heb nog niets gezien. Het wordt spannend, of we het krijgen en wanneer." 

Net begonnen

Johan Scholten is sinds 1 januari de trotse eigenaar van Cafetaria Smul in IJmuiden. Hij had zich wel iets anders voorgesteld van zijn eerste maanden in de vissersplaats. "We hadden gehoopt op een volle cafetaria, maar zetten vanwege de maatregelen nu vol in op het bezorgen", vertelt hij tegen NH Nieuws. "Die eerste weken waren te overzien, maar het wordt nu de komende tijd wel heel spannend allemaal."

Kijk hier de video die NH Nieuws gisteren met Johan Scholten maakte:

200331_MKB_IJMOND - NH Nieuws

Aardappels

Aardappelteler Arwin Bos uit Nieuw-Vennep heeft zo'n duizend ton aardappelen liggen waar hij momenteel met geen mogelijkheid vanaf komt.

De verlenging van de maatregelen verandert voor hem niet veel. Hij verkoopt wat op z'n erf, maar omdat restaurants geen piepers nodig hebben, blijven inkomsten voorlopig uit. Toch is zijn pas gerooide aardappelberg voorlopig nog niet afgeschreven: "Die kunnen we tot augustus in onze koeling bewaren." 

Ondertussen gaat zijn dagelijkse werk op het akker gewoon door. "Ik ben nu de volgende oogst aan het poten", vertelt hij vanaf zijn trekker. Die zouden in september klaar zijn. Of hij verwacht dat de coronacrisis tegen die tijd voorbij is? "Het zal wel toch?"

Lees ook

Zoals voor sommige producten mogelijk wel geldt, verwacht hij in ieder geval niet dat mensen na de crisis hun gemiste patat gaan inhalen. "Mensen nemen niet ineens twee porties friet. Friet die deze week niet wordt gegeten, wordt nooit meer gegeten."

Zo alledaags als zijn dagelijks werk, zo ongewoon is de situatie bij hem thuis. Door de coronacrisis beleeft hij de kraamtijd van zijn derde kind heel anders dan bij zijn eerste twee dochters. "Ik ben drie weken geleden voor de derde keer vader geworden. M'n ouders hebben voor het raam gestaan."

Scholen

"Dat was wel verwacht en dat betekent dat wij verder gaan met ons afstandsonderwijs", vertelt Stef Macke, directeur van Tabor College d'Ampte in Hoorn, op het nieuws van gisteravond.

De school is al ruim twee weken dicht en leerlingen krijgen sindsdien les via een tablet. En dat zal de komende maand ook nog zo zijn. "Er zal niets veranderen ten opzichte van de huidige periode, dus we zullen ons afstandsonderwijs verder gaan vormgeven"

Eenzaamheid

Op de Haarlemse Liduinaschool geven ze nu alleen fysiek les aan kinderen van ouders met vitale beroepen. De rest gebeurt op afstand. Nu de scholen dicht moeten blijven, moet er heel goed afgewogen worden welke leerlingen eventueel toch naar school kunnen komen. "De thuissituaties verschillen heel erg. We hebben inmiddels al een paar leerlingen naar school moeten halen, omdat ouders echt in nood kwamen", vertelt directeur van de school, Arnold van der Peet.

Lerares Tanja hoopt dat hun school na de meivakantie weer open kan. Dan is er nog net genoeg tijd om bijvoorbeeld de musical met elkaar voor te bereiden. Ze wil graag nog de aandacht vestigen op het eenzame gevoel, waar sommige leerlingen mee rondlopen. "Kinderen missen elkaar. Dat geldt voor alle klassen. De één maakt makkelijker contact via een videoverbinding dan de ander.  We moeten als leraren dus niet alleen kijken of het leren allemaal goed gaat, maar ook hoe de sociaal-emotionele ontwikkeling verloopt."

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulierCorona in Noord-Holland