Ga naar Content
Noordkop & Texel

Konikpaarden die dreigden te worden geslacht, mogen tóch op Texel blijven

12 februari 2020, 13.10 uur · Aangepast 12 februari 2020, 17.44 uur
Door: Redactie · Foto: AdobeStock

TEXEL - De twintig konikpaarden die in natuurgebied de Slufter stonden en dreigden te worden geslacht zijn gered: ze mogen tóch blijven op Texel. Dat laat Staatsbosbeheer weten. Er was veel te doen over de paarden die oorspronkelijk uit een gebied bij de Oostvaardersplassen komen: de petitie om de paarden uit de handen van de slager te houden werd door duizenden mensen getekend.

De paarden werden vorig jaar naar Texel gebracht, omdat er in Flevoland een overschot aan was. Na een jaar zou worden geëvalueerd hoe het was gegaan en daaruit was de conclusie getrokken dat het zo niet verder kon. De dieren vielen bezoekers lastig en vernielden de natuur. Ze moesten daarom weg. Maar omdat er waarschijnlijk geen andere locatie beschikbaar was, zou dit hoogstwaarschijnlijk de slacht betekenen.

Maatregelen

Daar gingen veel mensen tegen in protest. Met succes, zo blijkt nu. Want de dieren mogen toch op het eiland blijven. Er worden wel verschillende maatregelen genomen. Zo worden de kwetsbare gebieden afgerasterd en kunnen bezoekers voortaan niet meer bij de dieren in de buurt komen. "We hebben opnieuw de hele situatie bekeken en nogmaals gesprekken gevoerd met het Hoogheemraadschap", zegt Staatsbosbeheer tegen mediapartner Texelse Courant. "We gaan er nu vanuit dat door de maatregelen wat betreft het afrasteren van het kwetsbare deel en wandelpad we toch een verantwoord graasgebied kunnen realiseren. Het is geen ideale oplossing, we hebben de medewerking van het publiek echt nodig."

"Houd afstand van de paarden. Kijk naar de dieren, geniet ervan, maar voer, benader of aai ze niet. Door voeren gaan de dieren opdringerig gedrag vertonen richting mensen."

Staatsbosbeheer over het benaderen van de konikpaarden

Dit benadrukt Staatsbosbeheer ook in de eigen berichtgeving. 'Houd afstand van de paarden. Kijk naar de dieren, geniet ervan, maar voer, benader of aai ze niet. Door voeren gaan de dieren opdringerig gedrag vertonen richting mensen. Dan zijn we genoodzaakt, in het belang van de veiligheid van onze bezoekers, om het opdringerige dier uit het gebied te halen en naar de slacht te brengen. We horen wel eens: ‘Ach, een suikerklontje geven kan toch geen kwaad?’ Zeker wel, want dat voeren lijkt onschuldig maar de volgende bezoeker heeft niets te snoepen voor het paard. Dat kan vervelend of zelfs agressief gedrag van het paard richting bezoekers tot gevolg hebben. We gaan extra borden in het gebied plaatsen om bezoekers te attenderen op het feit dat ze afstand tot de koniks moeten bewaren.'

Lees hier de reactie van Staatsbosbeheer. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook