Haarlem

CDA-fractie wil duidelijkheid over gewapende jongeren

5 februari 2020, 15.05 uur · Aangepast 5 februari 2020, 15.42 uur · Door Redactie

HAARLEM – De Haarlemse CDA-fractie vraagt zich af of problemen rondom verboden wapenbezit onder jongeren ook in de Spaarnestad spelen. Schaduwraadslid Maurits de Lint heeft gisteren raadsvragen ingediend om hier helderheid over te krijgen. 

freeimages.com

De afgelopen maanden volgen  de berichten over verboden wapenbezit onder jongeren elkaar in hoog tempo op. En vaak blijft het niet bij bezit of dreigementen, maar worden de wapens ook daadwerkelijk gebruikt. Vooral in Zaanstad en Hoofddorp is de afgelopen maanden geregeld raak, soms met dodelijke afloop

De Lint zegt de laatste tijd regelmatig van jongeren te horen dat ze steeds vaker leeftijdsgenoten met een mes op zak te zien. "Ik ben zelf student en spreek veel jongeren", zegt hij tegen NH Nieuws. "Ik heb van vrienden gehoord die dit fenomeen online voorbij zien komen en het ook in de stad hebben gezien. Als dit in verschillende Nederlandse steden speelt zou het ook in Haarlem kunnen voorkomen."

Messenverbod

Het CDA gaf eerder al aan open te staan voor een messenverbod in specifieke gebieden in de stad. Volgens De Lint zou burgemeester Jos Wienen uiteindelijk moeten bepalen waar dit verbod precies moet worden ingevoerd. "Dat is bevoegdheid van de burgemeester. Ik vind het de moeite waard die bevoegdheid aan hem te geven, mocht er in de toekomst iets gebeuren. Persoonlijk denk ik aan het uitgaansgebied in het centrum van de stad."

Capaciteit

De Lint weet nog niet hoe een eventueel messenverbod er in de praktijk zou moeten uitzien. "We zijn het hier in de fractie nog niet helemaal over eens. We weten op dit moment niet of we voor de benodigde capaciteit kunnen zorgen. Het zou natuurlijk wel een oplossing kunnen bieden als dit probleem ook in Haarlem blijkt te spelen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!