Ga naar Content
Noord-Holland

Zó blijft je dier rustig tijdens de jaarwisseling 🐶🐱🐰

31 december 2019, 11.41 uur · Aangepast 31 december 2019, 13.22 uur
Door: Redactie · Foto: Adobe Stock

NOORD-HOLLAND - Paniek, trillende pootjes en gejank: voor veel dieren is de jaarwisseling een ware hel. Baasjes doen er dan ook goed aan om hun honden, katten, konijnen of cavia's voor te bereiden en te helpen. 'Hondenfluisteraar' Martin Gaus en de Dierenambulance Amsterdam geven tips voor een zo stressloos mogelijke Oud & Nieuw. 

In de onderstaande video is goed te zien wat vuurwerk kan doen met (in dit geval) een hond. Baasje Jaap Bregman maakte een paar jaar geleden deze beelden van zijn doodsbange viervoeter Dex

Doodsbange Dex - Jaap Bregman

Om dit soort situaties te voorkomen is een beetje hulp van belang. Hopelijk kunnen onderstaande tips helpen om de rust in huis te bewaren: 

Geluidsarme omgeving

Veel dieren schrikken vooral van de harde vuurwerkknallen. Om die zoveel mogelijk te dempen, kun je een 'geluidsarme omgeving' creëren. "Gordijnen dicht, licht aan en eventueel een muziekje", aldus de dierenambulance. 

"Blijf zelf rustig! Jij bent immers de leider"

Dierenambulance amsterdam

Volgens Gaus is het mogelijk om honden te trainen op het geluid. "Dat doe je als volgt: zorg ervoor dat je een cd hebt met daarop het geluid van knallend vuurwerk. Zet het op als je met je hond aan het spelen bent, heel zachtjes. Op die manier went hij aan het geluid van de knallen en associeert hij het met iets leuks. Een dag later herhaal je hetzelfde ritueel, maar dan met het geluid iets harder. Net zolang tot het dezelfde decibellen heeft als het echte knallende vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Dit red je niet in een paar dagen, maar misschien een idee voor volgend jaar."

Uitlaten

Oud & Nieuw of niet, een dier moet zijn behoeftes kunnen doen. Toch raadt de dierenambulance aan om angstige dieren zoveel mogelijk binnen te houden. "Ook al vinden ze dit niet fijn! Laat je hond(en) op tijd uit en alleen wanneer ze zelf willen. Zo niet, ga dan ook niet dwingen."

De dierenkenners raden sowieso aan om dieren 'zijn of haar eigen gang te laten gaan'. "Hou niet tegen, forceer niks. Ieder dier is anders en reageert anders. Luister en kijk naar je dier en doe wat voor hem of haar het prettigst is."

Rustig blijven

En een heel belangrijke: zélf rustig blijven. "Jij bent immers de leider en wanneer je dier ziet dat jij rustig bent, zal hij of zij ook sneller geneigd zijn dit over te nemen."

"Het klinkt misschien een beetje gek, maar wietolie schijnt heel goed te werken!"

Martin gaus

Probeer zelf niet te schrikken van harde knallen, want een huisdier zal dan ook eerder geneigd zijn om stress te ervaren.

Medicijnen en wietolie

"Op de korte termijn werkt het om je hond of kat medicijnen te geven", aldus Martin Gaus. "Het klinkt misschien een beetje gek als je het zegt, maar wietolie blijkt dus heel goed te werken. Je haalt het gewoon bij de dierenarts en heeft als effect dat je dier er rustig van wordt. Eigenlijk net als bij mensen, waar wietolie gebruikt wordt om angstklachten te verminderen of onderdrukken. Bij honden en katten kan dat ook gewoon."

De dierenambulance benadrukt wel om nóóit medicijnen te geven die voor mensen bedoeld zijn. "Wat voor ons mensen prima werkt, kan voor je dier dodelijk zijn!"

Zoek de rust op

Mochten bovenstaande tips echt niet werken en is je dier niet rustig te krijgen, vertrek dan naar een vuurwerkvrije plek. Veel vakantieparken of natuurgebieden weren het geknal, waardoor onder andere huisdiereigenaren en hun dieren in alle rust van de jaarwisseling kunnen genieten. 

Lees ook

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!