Ga naar Content

Bezorgd baasje maakt video van doodsbange hond: "Dit doet vuurwerk met dieren"

SCHAGERBRUG Hond Dex heeft geen zin in de jaarwisseling. Het beestje is zo bang voor vuurwerk dat hij ligt te trillen als een rietje. Zijn baasje Jaap Bregman kan het nauwelijks aanzien en hoopt dat er wat verandert.

De 5-jarige Berner Sennenhond kijkt al weken angstig om zich heen, terwijl zijn voorpootje ongecontroleerd beweegt. Sinds de eerste knallen weer te horen zijn, kan hij zich niet meer ontspannen, vertelt zijn baasje Jaap Bregman. En naar buiten voor een plas is al helemaal een drama. "Hij wil niet meer wandelen, maar hij zal wel moeten. Soms gaat hij gewoon op straat op zijn rug liggen en weigert hij op te staan", vertelt Jaap.

Lees ook: Vuurwerktraining voor honden: drie tips

Om mensen zonder huisdieren bewust te maken van de gevolgen van het afsteken van vuurwerk, plaatste Jaap een filmpje van een angstige Dex op Facebook. "Ik begrijp het wel, ik ben zelf ook jong geweest en stak ook graag vuurwerk af. Maar nu ik een hond heb en zie wat die knallen met hem doen, zou ik het liever anders zien. Het zou fijn zijn als mensen hun vuurwerk pas op 31 december om 18.00 laten afgaan."

Afleiding
Ondertussen zorgt de familie dat er in deze tijd van het jaar als afleiding voor Dex altijd iemand thuis is. Ook staat de radio non-stop aan. "De Top-2000 is geen straf". En uitlaten gebeurt vooral 's avonds als het rustiger is. "Kalmeringspillen geven we hem niet, want dat wordt sterk afgeraden. Die werken averechts."

Lees ook: Dierenarts waarschuwt voor onveilige vuurwerkmedicatie

De hondeneigenaar heeft wel een idee voor een volgende jaarwisseling. "Onlangs hoorde ik van een hondenpension in the middle of nowhere, waar je hond tijdens de jaarwisseling voor 15 euro een nacht kan logeren. Daar ga ik eens naar op zoek en misschien breng ik hem daar volgend jaar wel naartoe."

Foto: Jaap Bregman