Ga naar Content
Noord-Holland

Deze medicijnen moet je je hond niet geven tijdens oud en nieuw

23 december 2016, 13.45 uur
Door: · Foto: Shutterstock / Beeldbewerking NH

NOORD-HOLLAND Vuurwerk: voor mensen doorgaans een feest, maar voor de meeste dieren juist het allerergste wat er is. Met medicijnen en voedingssupplementen kun je de jaarwisseling aangenamer maken voor je huisdier. Maar welke moet je dan geven? En welke niet?

Om vuurwerkangst te voorkomen of te verminderen, is het volgens de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht het beste om al drie maanden voor de jaarwisseling te trainen met vuurwerkgeluiden. Bijvoorbeeld met een speciaal daarvoor ontwikkelde cd met geluiden, verkrijgbaar bij de dierenarts.

Voedingssupplementen
Geen tijd gehad om te trainen of wist je niet van het bestaan van een dergelijke cd en is je hond of kat een beetje bang? Dan kun je overwegen om hem voedingssupplementen te geven. Ook hier moet je op tijd mee beginnen. Bij de dierenarts kun je verschillende soorten krijgen, zowel in de vorm van verdampers of halsbanden, als in pillenvorm. Bekende middelen zijn Adaptil, Feliway, Zylkène, Telizen en Calmex. 

Lees ook: Vuurwerktraining voor honden: drie tips

Ook zijn er voor hond en kat zogenoemde Thundershirts verkrijgbaar. Dat zijn strakke pakjes die doen denken aan het inbakeren van baby's. Sommige dieren zijn ermee geholpen, anderen niet. 

Traumatiserend
Sommige dieren zijn zo bang dat je bij de dierenarts angstremmende medicijnen kunt krijgen. Ga hiervoor wel naar je dierenarts voor advies en koop niet zomaar iets online. Sommige verkrijgbare middelen verslappen de spieren van een dier namelijk, waardoor hij rustig blijft liggen, maar niets doen in de hersenen. Het gevolg is dat een dier doodsbang wordt, maar dat niet kan uiten, wat alleen maar nog traumatiserender werkt. 

Lees ook: Bezorgd baasje maakt video van doodsbange hond: "Dit doet vuurwerk met dieren"

Is je huisdier echt zo getraumatiseerd dat niets meer helpt, dan moet je overwegen om hem naar een pension te brengen waar geen vuurwerkgeluiden te horen zijn of om met je dier op vakantie te gaan naar een rustige plek. 

Lees hier meer tips om je huisdier ongeschonden door de winterperiode te helpen. Je leest er ook waar je een bang dier aan kunt herkennen.